30 de març de 2016

MONA DE XOCOLATA 2016


Com que som xocolaters de mena, aquest any ens hem donat el gust amb una no, amb tres mones de xocolata! això si, no totes per a nosaltres...
Tot i que el bescuit també era de xocolata no va resultar gens embafosa, doncs aquest era suau i humit i el toc de la melmelada de préssec de l'interior li va donar frescor, i que us he de dir ...estava requetebona!
MONA DE XOCOLATA
Ingredients
Bescuit

3 ous (65 g c/u amb closca)
120 g de sucre
110 g de farina blanca
10 g de cacau en pols (si no el voleu de xocolata, afegiu aquests grams de farina blanca)
4 g de llevat tipus Royal
Motlle de 20-22 cm
Elaboració
Muntar el ous i el sucre fins a tenir una mescla ben escumosa i blanquinosa. Afegim la farina, el cacau i el llevat, tot tamisat, barregem amb moviments envoltants, poc a poc, per tal que la massa no perdi volum.
Encamisem el motlle, engreixat i enfarinat, traiem l'excés de farina. L'omplim amb la massa.
Amb el forn preescalfat a 180º coem durant 1/2 hora aproximadament, segons el forn, a 170º.
Un cop cuit el traiem del forn, donem uns copets al cul del motlle i deixem refredar una mica abans de desemmotllar-lo, un cop fora del motlle el deixem refredar damunt d'una reixeta. Aquest pa de pessic el podem fer dies abans i congear-lo, el traiem un parell d'hores abans de farcir i decorar, estarà perfecte!
Xarop pel bescuit
Jo tenia almívar d'un pot de préssec que havíem obert, i ja no vaig fer aquest.
100 g de sucre
75 g d'aigua mineral
Raspadura de taronja
Elaboració
Posem al foc el sucre amb l'aigua, quan arrenqui el bull afegim la raspadura de taronja, que bulli 1 minut, apaguem el foc i deixem infusionar  4 h. Colem i reservem. 
Farcit interior
1- Melmelada de gerds
Jo vaig posar-la de préssec (s'ha d'acabar que encara en queda i aviat farem la d'aquest any...)
2- Trufa base
100 g de nata per a muntar (35% MG)
100 g de cobertura de xocolata 60%
30 g de mantega
Vainilla (extracte o interior d'una beina)
Elaboració
Posar la nata, la vainilla i la mantega en un cassó a foc mig fins que arrenqui el bull, retirar del foc, abocar-hi la xocolata trossejada, deixar un parell de minuts i remenar amb una espàtula fins que la xocolata s'hagi fos, ens ha de quedar una crema fina i sense grumolls. Emulsionem amb la batedora elèctrica (túrmix) i deixem refredar. Reservem a temperatura de treball 22º .
Glacejat (cobertura)
30 g de sucre
40 g d'aigua mineral
80 g de nata per a muntar (35% MG)
15 g de glucosa (o sucre invertit) (properament posaré la recepta)
10 g de mantega de cacau fosa (jo vaig posar mantega)
140 g de cobertura de xocolata  60%
Elaboració
Bullir la nata, l'aigua, el sucre i la glucosa. Abocar aquesta barreja a la xocolata picada, deixar 2 minuts, afegir la mantega i barrejar bé amb l'espàtula, emulsionar amb el túrmix  procurant que no entri aire. La temperatura de treball és de 40º 
Muntem la Mona
Obrim longitudinalment en dos parts el bescuit, pintem la part interior amb l'almívar reservat ( jo amb el de préssec), omplim la meitat que serà la base amb la melmelada i per sobre cobrim amb la trufa de xocolata, tapem amb l'altre meitat. Col·loquem damunt d'una reixeta amb una safata a sota (per a recollir la cobertura que caurà, així la podem aprofitar). Tenim la cobertura a la temperatura de treball, a uns 40º, l'aboquem damunt el bescuit, agafem la reixeta i fem moviments per a que quedi tot el bescuit cobert. Veureu que queda llis i brillant. 
Decorem com ens agradi! ah! i que no hi faltin les plomes!!
Només us quedarà menjar-la i llepar-nos els dits!!!
Font: blog La Lionesa-Narcís




22 de març de 2016

PASTÍS AMB CREMA DE CAFÈ


Aquest pastís va ser per l'Anna, la filla petita, que ja s'ha fet gran...
Tot i que no els ànims no estaven per celebracions, doncs ens havia deixat el gran i bon amic Pelaio, bon seguidor  i crític del blog, i que trobarem molt a faltar!
Un pastís molt, molt bo! un pa de pessic humit i una crema de cafè molt fina i subtil, el resultat una combinació exquisida! Boníssim! El vaig arrodonir amb unes trufes de xocolata, com les de la recepta de fa uns dies...
Més a baix us deixo els enllaços dels blogs que han participat aques mes al "del blog al pla" i que han hagut de remenar aquest blog!Visiteu-los perquè hi trobareu cosa bona!!
PASTÍS AMB CREMA DE CAFÈ
Ingredients
250 g de sucre moré
120 g d'oli d'oliva suau
160 g de farina
1/2 sobre de llevat tipus Royal
1 c/c de canyella en pols
1/2 c/c de clau en pols
1/2 c/c de gingebre en pols
3 ous grans
210 g de pastanaga ratllada
80 g de nous picades
2 c/s de cacau en pols (no ben plenes)
Per a la cobertura
170 g de mantega pomada
225 g de formatge tipus Philadelphia
250 g de sucre llustre
3 c/c de cafè soluble
Un polsim de sal
Per a decorar
8 nous
40 g de sucre
Elaboració
Preescalfem el forn a 180º
En un bol barregem el sucre i l'oli i batem amb batedora elèctrica. Afegim els ous un a un, la farina tamisada amb el llevat i el cacau i barregem bé. A continuació afegim la pastanaga rarllada i les nous, aromatitzem amb les espècies i barregem fins a tenir-ho tot ben integrat. Aboquem la barreja en un motlle de 22 cm, engreixat i folrada la base amb paper sulforat. Coem durant 1 hora a 180º. El punxem per a comprovar si ja està cuit, depenent del forn potser necessita menys o més temps.
Deixem refredar, desemmotllem i reservem.
Preparem la cobertura: posem la mantega en un bol i amb batedora elèctirca batem durant 2 minuts, fins que estigui cremosa. Hi afegim el formatge i seguim batent un parell de minuts fins a tenir una crema fina i homogènia, incorporem el cafè i la sal i batem durant 3-4 minuts. La posem en una mànega pastissera amb boquilla estrellada i reservem a la nevera.
Per a caramel·litzar les nous posem en una paella el sucre amb unes gotes d'aigua, a foc baix deixem que el sucre es desfaci, quan tinguem un caramel de color marronòs (vigileu que es crema de seguida) hi aboquem les nous partides en trossos grans, remenem i aboquem damunt un papar sulforat, separem una mica el trossos i deixem refredar.
Muntem el pastís
Tallem el pa de pessic en dos discs, si tenim lira millor, sinó amb un ganibet de serra que talli bé i sigui llarg,
cobrim un disc amb la crema de cafè i tapem amb l'altre, i decorem la part de sobre amb la crema de cafè restant, al nostre gust, jo vaig intentar fer unes roses...necessita pràctica...poc a poc n'anirem agafant!
Repartim per sobre amb les nous caramel·litzades i reservem a la nevera.

c/c= cullera de cafè
c/p= cullera de postres
c/s= cullera sopera
Font: Revista Postres de Lecturas

Gràcies per la vostra participació i per haver-me remenat...(en el bon sentit de la paraula...)
Blogs que hi han participat:
Mercè, l'organitzadora! blog "Destapant cassoles"
Anna, del blog "Retalls de cuina"
Isabel, blog "La cuina de la Isabel"
Gemma, del blog "Caprofiti"
Glòria, del blog "No tot són postres a la cuina"
Marta, del blog "Pa de nous"
Joaquina, del blog "La cocina de los inventos"
Cristina, del blog "Bufet de postres"
Dolors, del blog "Bruixes a la cuina"
Cristina, del blog "CriJoArMaEl"
Gemma, del blog "La cuina de casa"

Quin serà el proper blog a remenar??? properament la Mercè dirà....

16 de març de 2016

FLOR SALADA DE PASTA DE FULL


De vegades, per no dir sempre, les improvitzacions acostumen a sortir bé, com en aquest cas, que tenint a la nevera pasta de full i poca cosa més, tomàquet fregit i formatge, vaig preparar aquesta flor salada per sopar. Amb una bona amanida i anar prenent pètals a la flor, vam sopar d'allò més bé! Un sopar diferent, per ser entre setmana, i boníssim!!
Aquesta flor la podem fer dolça, amb xocolata tipus Nuttela, de fet la idea de fer-la salada l'he tret de la de xocolata què volta per internet, i que properament tinc pendent fer...Ja veieu que la pasta de full ens dona molt de joc per a fer mil i una receptes, i totes elles amb èxit segur! Jo en són bastant fan...
Dels retalls vaig fer unes trenes amb cacau en pols molt resultones i boníssimes!!
Les tradicions no s'han de perdre... dissabte és Sant Jose! per si voleu fer crema, us deixo alguna proposta:
FLOR SALADA DE PASTA DE FULL
Ingredients
2 Làmines de pasta de full 
Tomàquet triturat fregit
Formatge emmental o barreja 4 formatges (en el meu cas)
Orenga
Pebre
1 ou
Preparació
Preescalfem el forn a 200º
Damunt de paper sulforat posem una làmina de pasta de full, si no és rodona amb l'ajuda d'un plat la retallem. Repartim per sobre  una capa fina de tomàquet triturat fregit, empolvorem amb pebre i orenga, i repartim el formatge per sobre ( no massa perquè sinó desprès no podrem fer el gir que més endavant explico). Tapem amb l'altra làmina de pasta de full. Posem un got al centre i amb un ganivet que talli bé dividim en 4 parts la pasta de full, reservant la part central, on hi ha el got i cada quarta part la dividim en tres més. Ara hem de caragolar cada tros que hem fet i que està unit per la banda del centre on hi ha el got, feu-ho amb les dues mans perquè sinó el farcit cau...girem dos cops. Primer costa una mica, però després ja veureu que queda bé. Un cop tenim tots els trossos caragolats els unim una mica entre ells per la part de baix. Traiem el got i pintem amb l'ou batut amb una mica de sal (la sal fa que quedi un acabat més brillant).
Coem a 200º,  opció ventilador i baix, sinó dalt i baix. 
* Si teniu retalls de la pasta de full, aprofiteu-los, podeu fer uns llacets, trenes... dolces, boníssimes. Ja us ensenyaré les trenes que vaig fer...

14 de març de 2016

TRUFES DE XOCOLATA


Unes bones trufes sempre són ben rebudes! i si la persona que les les rep és de xocolata, segur que la fas contenta, com en aquest cas! Bé, tots en vam estar...  més d'una en va caure...
Aquesta vegada no he fet la recepta de sempre i també queden molt bé i bones, m'agraden perquè no porten mantega afegida, però clar, també són més delicades, fora de la nevera no aguanten tant, però van arribar la mar de bé!
La recepta que faig sempre és la que feia la meva mare, la podeu trobar aquí
TRUFES DE COCOLATA
Ingrdients
200 g de xocolata negra fondant ( jo vaig fer-les amb la de postres de la Lindt)
180 ml de nata 35% MG
Pell de taronja ratllada (amb ratllador ben fi)
1/2 c/p de canyella
Cacau pur en pols (Valor)
Elaboració
Per anar bé, hem de preparar la massa el dia abans. En un cassó fem arrencar el bull a la nata, mentre tant trossegem la xocolata i la posem en un bol, quan la nata bull l'aboquem per sobre de la xocolata, ho deixem un  moment, dos minuts i amb una espàtula remenem per a que s'integri bé, primer sembla que no és lliga, però ja veureu com a poc a poc en queda una crema molt fina i homogènia. Tapem el bol amb film i deixem reposar a la nevera (mínim 4 h).
En un bol hi posem el cacau en pols, anem agafant porcions petites de xocolata, i les arrebossem amb el cacau. Les posem en un recipient tancat i reservem a la nevera.
La xocolata com és humida anirà absorbint el cacau, si cal, per a tenir més presència, a l'hora de servir-les les podeu tornar a passar per cacau.

c/p= cullera de postres
Font: Revista Postres Lecturas




7 de març de 2016

MOUSSE DE PERA

Unes bones postres per acabar un bon dinar de diumenge amb bona companyia! què més es pot demanar?
Les peres tenen història... bé, aquest estiu la Maria de cal Faci em va regalar peres de la classe blanquilla, eren petitones i un pel verdes per a menjar-les... i com les vacances s'acabaven van viatjar fins a Barcelona. Ja no me'n recordava i allà estaven esperant... fins que un dia les vaig veure.... alguna ja estava passada però la resta al punt!, i com fer-les ? no m'ho vaig pensar massa, unes peres petites, dolces... doncs en almívar, tal com faig el préssec, van quedar uns pots la mar de bonics i ara puc dir que queden molt bé, molt bones!! Com eren petites les vaig fer senceres, tot un luxe! A la recepta original ho fan amb pera conference, que també és molt bona, una part cuita amb sucre i unes altres deshidratades per a la decoració.
Si voleu fer peres en almívar seguiu  aquesta recepta
MOUSSE DE PERA
Ingredients
200 g de formatge ricotta (o mascarpone)
3 fulles de gelatina
3-6 c/s de sucre
250 ml de nata per a muntar (35% MG)
200 g de pera confitada i triturada
Per a confitar les peres (o bé en almívar)
2 peres conference (o blanquilla)
2 c/s de sucre
Per a la pera deshidratada
1 pera conference (o blanquilla)
Elaboració
Per a confitar les peres 
Poseu-les en un cassó pelades i tallades a daus, junt amb el sucre, coeu a foc mig. Deixar coure fins que la pera estigui tova o fins que s'hagi consumit l'aigua que haurà anat deixant. Triturar i reservar. Aquest pas si en teniu amb almívar ens l'estalviem!
Per a fer la pera cristal·litzada
Preescalfem el forn a 75º, amb ventilador (si no teniu ventilador, preescalfem a 100º , rentem la pera, la tallem en làmines d'uns 2 mm, folrem la safata del forn amb paper especial de forn, hi col·loquem les làmines de pera i enfornem durant 2-3 hores, girant-les cada 30 minuts. A la porta del forn hi posem una cullera de fusta per a que quedi entre oberta, així no s'hi acumularà humitat.
Jo aquest pas no el vaig fer, massa feina i poc temps... , vaig fer làmines de pera en almívar que trobo hi va quedar molt bé.
Per a la mousse
Hidratem la gelatina durant 10 minuts amb aigua freda.
Barregem el formatge amb el sucre i el puré de pera.
Escalfem una mica de nata al microones, escorrem la gelatina i la desfem amb aquesta nata calenta, aboquem a la barreja de anterior i l'incorporem bé, que no quedin grumolls.
Muntem la resta de nata i l'anem afegint amb compte, de mica en mica a la barreja anterior. Ja tenim la mousse a punt per a repartir-la en vasos o copes, tapem amb papar film i reservem a la nevera, al menys 4 hores abans de servir. Millor preparar-la el dia abans.
A l'hora de servir decorem les copes amb una pera tallada a quarts, en làmines o amb la cristal·litzada.
Jo, tant a a la base del vas com per sobre la mousse, hi vaig esmicolar galetes digestive de xocolata negra que li va donar un toc cruixen molt bo i agradable a la mousse!!

Amb aquestes quantitats n'hi ha per a 6 persones, dependrà de la mida del got o copa... !
c/s= cullera sopera
Font: blog Dulces bocados

3 de març de 2016

DEL BLOG AL PLAT, MARÇ 2016

Aquest mes comacasa-res és el blog amfitrió, amb molt de gust, de la convocatòria mensual que ens proposa la Mercè a  "Del blog al plat", Març 2016 .
Així que, benvinguts a comacasa-res! Remeneu i trieu, i si trobeu res que us entri pels ulls...poseu-hi el vostre toc personal i participeu!!
Gràcies Mercè, i a tots/es vosaltres gràcies per remenar el blog! Espero que us agradi el que fem, passegeu-vos-hi com si fos casa vostra!!
Recordeu, teniu fins el dia 20 de març...

 







Seguidors