24 de febrer de 2015

BUNYOLS DE QUARESMA



Qualsevol excusa és bona per a uns bunyols com aquests! i com hem passat la grip i necessitem recuperar-nos, és la nostra bona excusa...i que ara toca...és el dolç per excel·lència de la quaresma! 
Aquest cop he fet uns bunyols de textura més carnosa que no pas els de vent, també molt bons i que podeu trobar AQUÍ, primer blog de comacasa-res, i farcits BUNYOLS DE VENT FARCITS DE CREMA.
El resultat d'aquests bunyols m'ha agradat molt, m'ha sorprès gratament,  no les tenia totes perquè no coneixia la recepta i a més a més he fet la massa amb la Thermomix.
BUNYOLS DE QUARESMA
Ingredients
350 g de farina de força
50 g de mantega
20 g de llevat de forner
60 g de sucre
50 g de llet
Pell de llimona 
2 ous (mitjans)
50 g d'anís
1 c/p de matafaluga
1 c/c de canyella
Un pessic de sal
1 l d'oli de gira-sol per a fregir
Sucre per a arrebossar
Preparació
En el got ben sec de la Tmx posem el sucre i programem 1 minut a vel. 10, afegim la pell de llimona i repetim 1' a vel. 10.
Incorporem la mantega, la llet, la sal, la canyella i la matafaluga i barregem 1 minut, temperatura 37º, vel. 3, ha de quedar ben barrejat.
Seguidament afegim els ous, l'anís i el llevat i barregem uns segons a vel. 3, el llevat s'ha de desfer.
Només ens quedarà afegir la farina i barrejar 20 segons a vel. 6. A continuació amassarem durant 3 minuts, got tancat, vel. espiga. Si veiem que la massa és massa enganxosa podem afegir una mica més de farina. De vegades n'admet una  mica més.Ens ha de quedar una massa fina i tova.
Enfarinem el marbre i hi aboquem la massa, fem una bola i anem agafant pessics d'uns 16 o 18 g ( jo els vaig pesar de 20 i queden una mica massa grans), els peso per a que siguin més o menys iguals, fem una boleta i les anem col·locant en una safata prèviament pintada amb una mica d'oli, tapem amb un drap i deixem reposar fins a doblar el volum, aproximadament una hora i mitja o dues hores. Podem accelerar el procés si ho atansem a prop d'una font de calor.
En un cassó posem l'oli a escalfar, quan es ben calent anem agafant les boletes i fem un forat al mig amb els dits (foto) i els anem fregint fins a que estiguin ben daurats per les dos bandes. Els traiem i escorrem damunt de paper absorvent, els reguem amb anís i arrebossem amb sucre.
c/p = cullera de postres
c/c = cullera de cafè
* Quan feu les boletes unteu-vos les mans amb oli, així la massa no se us enganxarà a les mans.
* recepta de Thermomix recetas

20 de febrer de 2015

ROMANESCO AMB BEIXAMEL


Aquest mes ens ha tocat remenar el bloc de la Maria, Pa amb tomàquet-marylou , a proposta de la Mercè del blog Destapant cassoles, en la seva convocatòria mensual Del blog al plat .
Vaig tenir clar què fer quan la Maria, fa pocs dies, va fer un romanesco amb beixamel, primer per la curiositat que ja em feia aquesta mena de bròquil... que es preciós! sembla mentida que puguin ser tant perfectes cada un dels seus ramets o piràmides, pagodes com diu la Maria, i per altra banda tenia curiositat per saber el seu gust i textura, que si bé el bròquil m'agrada, la coliflor gens!. Quan el veus crida força l'atenció, pel color verd brillant tant bonic que té i la seva forma, oi?. Segons he llegit el romanesco ja apareix documentat a Itàlia al segle XVI, però el seu conreu i consum és molt recent a tot el món. És un híbrid del bròquil i la coliflor. Ric en vitamina C i fibra.
Doncs bé, fet i provat està, i el resultat molt satisfactori, molt bo! ens ha agradat moltíssim! Molt fi, gens fort de gust, fins i tot quan el bulls no molesta ( la coliflor no la suporto...), així que més d'una vegada anirà a la cistella de comacasa-res!
ROMANESCO AMB BEIXAMEL
Ingredients
Un romanesco
Bacon fumat (o pernil salat)
Beixamel
1/2 l de llet
80 g de farina
Sal, nou moscada ratllada
1/2 ceba
50 g de mantega
Un raig d'oli
Una pastilla de brou (opcional)
Formatge emmental ratllat
Preparació
Tallem el romanesco i rentem bé. En una olla posem aigua i sal , quan bulli tirem el romanesco i deixem bullir 15-20 minuts, si us agrada al dente una mica menys, el podem punxar per comprovar-ne el punt.. El colem i reservem.
Fem la beixamelEn una paella sofregim el bacon fumat o pernil tallat petit, afegim la mantega i l'oli, quan s'hagi desfet hi afegim la ceba ratllada, sofregim fins tenir-la ben rosseta. Afegim la farina, donem unes voltes perquè perdi el gust a farina crua i seguidament hi afegim de cop la llet, remenem bé (podem fer-ho amb el batedor de mà, si veiem que fa algun grumoll), afegim la nou moscada ratllada i la pastilla de brou, i deixem coure durant uns 10 minuts, la tastem per si necessita una mica de sal, remenem de tant en tant, si veieu que us queda massa espessa hi podem afegir-li sempre una mica més de llet. 
En una safata que pugui anar al forn posem el romanescu ben escorregut, repartim el formatge emmental i gratinem. Llest per a servir vi menjar!




19 de febrer de 2015

PA DE PAGÈS AMB SALSA PESTO I MOZZARELLA

Segur que aquest pa l'heu vist d'altres vagades, jo el volia fer fa temps però no trobava el moment i aquest diumenge li va arribar l'hora!, aprofitant que la Pilar del blog AQUÍ està de celebració del 1r any del seu blog i ens ha preparat un concurs magnífic, a veure si tenim sort!, hi participem amb aquest pa deliciós!.
Jo vaig fer un pa petit perquè era per l'aperitiu del diumenge, entre d'altres coses, i no es tractava d'atipar-se, després hi havia un bon dinar i el pastís de l'entrada anterior...
Va ser un exitàs! què bo que està! Ja vam dir que s'ha de repetir, i amb un pa gran... !
Us deixo la recepta de la salsa pesto, que tot i que podem trobar-ne de bona ja feta, si la feu encara serà més bona, i és ben fàcil!
Amb aquesta recepta participo al concurs del primer aniversari del bloc Les receptes que m'agraden , patrocinat per Castey .
PA DE PAGÈS AMB SALSA PESTO I MOZZARELLA
Ingredients
Un pa de pagès (millor del dia abans)
Salsa pesto , aquí trobareu la recepta Salsa pesto
2 boles de mozzarella fresca
100 g de formatge parmesà ratllat
sal, pebre negre (acabat de moldre)
Preparació
Amb un ganivet de serra fem talls en un mateix sentit sense acabar d'arribar a baix de tot, fem talls cada 
3 cm (jo com era un pa petit vaig fer-los cada 2 cm aprox.). Després fem els mateixos talls però perpendiculars als que hem fet, de manera que quedin uns quadradets de pa units per sota, el pa no perd la forma.
Tallem les dues boles de mozzarella a rodanxes fines, també podeu ratllar-la.
Amb una espàtula o ganivet de punta rodona anem repartint la salsa pesto per dins dels talls, a continuació repartim la mozzarella i el parmesà també per dins dels talls.
Com els pesto i el formatge ja són prou forts de gust, jo no vaig salpebra-ho, vaig pensar que potser resultaria massa fort. Pel meu gust va quedar al punt!
Amb el forn preescalfat  ho tenim dins uns 10-15 minuts, ja que només cal que el formatge es fongui entre el pa . 
El servim calent, al sortir del forn.
A més a més de lo bo que està, l'olor que fa mentre està al forn, ja el fa irresistible!! 
Animo a fer-lo!

* el pa de pagès millor si el compreu el dia abans, es tallarà i quedarà més bé.




16 de febrer de 2015

PASTÍS ESPONJÓS DE LLIMONA I MASCARPONE

Aquest diumenge pastís d'aniversari! El Jesús, el meu marit, n'ha fet 61! i per a celebrar-ho vam fer-li bufar aquest pastís de llimona, després d'un bon dinar.
Després de remenar entre els que tinc a pendents, els que tens pensat o et ronda pel cap de fa temps, els que veus en els blogs...em va costar una mica decidir-me quin fer... i com normalment són de xocolata, serà perquè a mi m'encanta..., vaig optar per aquest, ben diferent! 
Va ser un èxit total!!! ens va agradar molt i molt!, un pastís de llimona, que d'entrada pot semblar que serà molt àcid o amb massa gust de llimona i tot el contrari, el punt just de dolçor i sabor ! 
Un èxit de pastis!
PASTÍS ESPONJÓS DE LLIMONA I MASCARPONE
Ingredients (per a un motlle de 20cm)
Pel pa de pessic
6 ous
180 g de sucre llustre
180 g de farina tamisada ( no cal que sigui de rebosteria)
Pel farcit
400 g de mascarpone o formatge cremós Philadelfia
4 c/s de sucre (segons us agradi més o menys dolç)
La pell ratllada d'una llimona
400 ml de nata per a muntat (35% MG)
Almívar
El suc de dos llimones
Sucre, el matis pes que el del suc de llimona
Pell ratllada de llimona per a decorar
Elaboració
Preescalfar el forn a 180º. Engreixem el motlle o folrem amb paper sulforat.
Muntem els ous amb el sucre durant 10 minuts amb batedor elèctric,fins a triplicar el seu volum i estiguin ben esponjosos.
Afegim la farina tamisada i l'incorporem amb suavitat, amb una espàtula i amb moviments envoltants, de baix a dalt, per tal que la barreja no perdi volum.
Aboquem la barreja en el motlle i coem durant uns 30-35 minuts a 180º. Per saber si ja està cuit el punxem amb una brotxeta o agulla, si surt seca ja el tenim cuit!
El traiem del forn, donem uns copets a la base per a que perdi l'aire, d'aquesta manera el pa de pessic no perdrà volum. Passats 5 minuts desemmotllem i deixem refredar damunt d'una reixeta. Reservem
Per a fer el farcit posem en un bol el mascarpone, el suc de llimona, el sucre i la pell de llimona y amb batedor elèctric batem fins a tenir una crema fina, hi afegim la nata i muntem fins que tinguem una textura cremosa i homogènia. Reservem
Per a fer l'almívar posem en un bol, apte pel microones, el suc de llimona i el sucre, ho escalfem fins a que bulli i remenem, tornen a escalfar en tandes de 15 segons fins que veiem que la barreja és transparent i lleugerament espès. Normalment el faig al foc, però vaig voler provar tal com deia la recepta original i va quedar molt bé.
Muntem el pastis:
Dividim el pa de pessic en tres parts, si teniu una lira va super bé, sinó amb un bon ganivet de serra.
Suquem d'almívar la part que fa de base, per sobre repartim 1/3 de la crema de mascarpone. Repetim el procés amb les altres dos meitats de pa de pessic. 
Decorem amb la pell de llimona ratllada.

c/c= cullerada sopera
* Podem substituir la llimona per taronja, pomelo, llima...
Dificultat: fàcil
Font: blog Dulces bocados

12 de febrer de 2015

COCA DE MAGDALENA CLÀSSICA

Avui és dijous gras! i a comacasa-res no hi falta la truita, la botifarra d'ou i la coca!!! Comença Carnaval!!! La recepta de la coca de llardons la trobareu . Aquest any però, he estirat més la pasta de full amb llardó, perquè aquest s'integrés bé i l'he plegat dues vegades, passant-t'hi el corró fins deixar-la fina. Els ingredients i el procés de plegat és el mateix que trobareu a les receptes que podreu veure si remeneu pel blog, us deixo els enllaços: Coca de llardons i cabell d'àngel ,Coca de llardons amb TMX ,Coca de llardons
El resultat d'avui m'ha agradat molt, més diria, perquè ha quedat una textura més compacta i no s'ha desfullat. Molt bona!
La coca de magdalena clàssica és del llibre Coques del Xavier Barriga, que em van portar el Reis,  així que no falla! boníssima! Ja l'he fet dues vegades...
Canço de Dijous Gras (la podeu cantar amb la música del Gegant del Pi...)
Per Dijous Llarder botifarra, botifarra
Per Dijous Llarder botifarra menjaré.
Per Dijous Gras botifarra, botifarra
Per Dijous Gras botifarra fins al nas.
COCA DE MAGDALENA CLÀSSICA
Ingredients
Amb aquestes quantitats em van sortir dues coques ben maques, d'uns 350 g cadascuna.
125 g d'ou (2 o 3 ) a temperatura ambient
150 g de sucre
60 ml de llet
190 d'oli d'oliva
210 g de farina fluixa (de rebosteria)
7 g de llevat químic (tipus Royal)
Pell de llimona ratllada
1 c/c de canyella en pols
Pessic de sal
Elaboració
Batem els ous i el sucre amb batedor elèctric, a marxa mitjana. els estris han d'estar molt nets i secs, sinó no munten bé. Els ous a temperatura ambient munten millor.
Incorporem la llet a marxa lenta per evitar esquitxades, a continuació l'oli.
A banda barregem la farina amb el llevat i tamisem, afegim la sal, la canyella i la pell de llimona ratllada. Incorporem a la barreja d'ous a marxa lenta, quan està tot integrat batem 2 minuts a marxa ràpida.
Tapem la barreja amb un drap i deixem reposar a la nevera durant 1 hora. Podem guardar-la tota la nit, fins i tots 2 o 3 dies.
Passat el temps de repòs remenem enèrgicament amb batedor manual o cullera de fusta.
Escalfem el forn a 220º.
Amb l'ajuda d'un cullerot o màniga pastissera omplim els motlles fins a 3/4 part (puja bastant).
Coem a 210º durant 25 minuts, punxem per a comprovar-ho (ha de sortir l'agulla seca).
Deixem refredar.
Podem empolsinar-la amb sucre llustre
Aquesta és la primera que vaig fer



9 de febrer de 2015

PÚDING DE PLÀTAN AL MICROONES

No tinc costum de cuinar amb el microones, de fet no ho faig mai, tret de coure alguna patata i un cop que vaig provar de fer-hi un bescuit a la tassa, que per cert no em va agradar, no hi he fet res més fins ahir aquest púding. La recepta era de flam de plàtan però jo hi vaig afegir galetes, unes cookies de xocolata i va quedar amb una textura més de púding, entre cóc i flam. Estava molt bo, amb molt gust de plàtan, el vam acompanyar amb una mica de nata que el va acabar d'arrodonir. Bones postres!
A més d'estar bo, són unes postres fàcils i ràpides de fer, ens pot anar molt bé per a un imprevist o un dia que no tinguem massa temps. A més, una recepta que pot molt bé ser d'aprofitament, amb uns plàtans massa madurs que ronden per la fruitera, unes galetes que s'han estovat una mica, unes pastes que s'han assecat...
Anem per feina...
PÚDING DE PLÀTAN
Ingredients
1/5 k de plàtans madurs
4 ous (mitjans)
250 ml de llet (jo semidesnatada)
80 g de sucre
3-4 galetes cookies (en aquest cas)
1 beina de vainilla
4-5 c/s de sucre  pel caramel
Elaboració
Triarem un motlle maco i que sigui fondo, doncs al coure's puja bastant. En un casso o paella petita desfem el sucre amb unes gotes d'aigua, quan agafi un color marró fosc, vigileu que es crema fàcilment, l'aboquem en el motlle i el repartim una mica per les parets.
En un bol posem tots els ingredients, la beina de vainilla l'obrim pel mig i rasquem les llavors, i amb el túrmix triturem bé fins a tenir una barreja ben fina. Si us agrada una textura molt fina podeu passar-ho pel colador xinès. Abocar la barreja en el motlle amb un cullerot i deixem reposar una hora (jo no tenia massa temps i va reposar poc. Segons la recepta original aquest repòs és per a que no quedin forats a l'interior).
Coem al microones a una potència de 750/800W durant 20 minuts. El punxem per a comprovar si està cuit.
Un cop fred reservem a la nevera sense desemmotllar.
L'aboquem en un plat gran i servim a talls. Jo el vaig fer gran però podeu fer-los individuals, que es couran més de presa encara.
També el podem coure al forn, al bany maria
* c/s = cullera sopera
Font: www.cocinario.es

6 de febrer de 2015

PALMERES DE MOSTASSA I MEL

 Aquesta recepta porta dies a pendents, però no a pendents per a fer sinó a pendents de publicar. Abans de marxar de vacances (de l'estiu, eh? vaig veure-les a la Gemma, La cuina de casa,  em van fer dentetes... i en un plis plas ja les havia fet! La pasta de full mai falta a la nevera de casa i de mostassa i mel n'acostumo a tenir, així que com són fàcils de fer en les vam poder menjar un amb el vermut obligat del diumenge, vam tenir un aperitiu diferent i molt bo!
Bon cap de setmana! i a abrigar-se toca, que farà fred!
PALMERES DE MOSTASSA I MEL
Ingredients
1 làmina de pasta de full
100 g de mostassa l'antiga
25 g de mel
1 ou (per a pintar les palmeres)
Almívar TPT
Elaboració
En un bol barregem la mostassa i la mel, repartim la barreja, amb l'ajuda d'un pinzell, per tota la superfície de la làmina de pasta de full. Visualment fem la meitat de la làmina i pleguem una banda fins una mica menys d'aquesta meitat, i aquesta la tornem a plegar per la meitat, farem el mateix amb l'altra banda. Només ens cal ajuntar les dues meitats i tallar-ne rodanxes d'un cm per a tenir les palmeres. Abans de tallar-les, com ens aconsella la Gemma, va bé posar uns minuts la massa al congelador, i després tallar-la per a formar les palmeres. Les pintem amb ou batut amb un pessic de sal i les col·loquem planes en una safata de forn. Coem durant 15-20 minuts a 190º (forn preescalfat).
Opcional: fem un almívar TPT (50 aigua-50 sucre) i pintem les palmeres per a que brillin una mica.
* quan pinteu la pasta de full, o altra cosa, si hi poseu un pessic de sal quedarà més brillant (aprés del Xavier Barriga)


2 de febrer de 2015

BESCUIT DE TARONJA (Bundt cake)


                                                             Font de la Budellera                                 
Pantà de Vallvidrera

Aquest bescuit o Bundt Cake són d'aquestes receptes que has de tenir a mà, per què?, doncs perquè segur que us agradarà i repetireu més d'una vegada! Tenir-ne per a esmorzar, berenar o un trosset amb el cafè és tot un plaer pel paladar! 
Aquest diumenge al matí, amb la colla que sovint fem caminades, ens vam oxigenar pel Parc de Collserola, vam fer la ruta de la Budellera, un passeig per a gaudir de la natura, una font maquíssima, un racó que si no el coneixeu val la pena apropar-s'hi un dia, i en acabar la ruta ens vam arribar al Pantà de Vallvidrera, que no coneixíem i realment ens va sorprendre gratament, una meravella a tocar de Barcelona!
BESCUIT DE TARONJA (Bundt cake)
Ingredients
150 g de mantega a temperatura ambient
200 g de sucre
6 ous
1 iogurt natural
El suc de 2 taronges grans (aprox. 200 ml)
La pell ratllada d'una taronja
Un pessic de sal
400 g de farina de rebosteria
1 sobre de llevat (tipus Royal)
Sucre llustre
Preparació
TRADICIONAL:
1. Preescalfar el forn a 180º (dalt i baix, si teniu l'opció)
Batre la mantega i el sucre amb batedor elèctric o a mà durant 5 minuts. Ha de doblar el volum i ser una massa blanquinosa. Incorporar els ou un a un, sense deixar de batre. Afegir el suc de taronja (el colem), i la pell ratllada d'una d'elles i batem bé. Afegim el iogurt i barregem.
Tamisar la farina i incorporar-la a la barreja junt amb el llevar i el pessic de sal. Barregem amb una espàtula, fins que a tenir una massa homogènia.
Engreixem el motlle i l'enfarinem una mica, traiem l'excés de farina donant un copet amb el motlle boca avall.
Hi aboquem la massa, donem uns cops per a que la massa es reparteixi bé pel motlle.
Coem durant 30-35 minuts a 180º  i 15 minuts més a 170º, sempre forn dalt i baix, si és possible i a mitja altura del forn. Passats aquests temps comprovem si està cuit punxant-lo amb una brotxeta, ha de sortir seca, sinó el deixem uns minuts més (dependrà si el motlle és més o menys gran)
Deixar refredar 10 minuts abans de desemmotllar-lo. Quan el traiem del motlle el posem boca avall damunt d'una reixeta.
Quan està fred en posem bé en una safata i empolvorem amb l sucre llustre, ens ajudem amb un colador, sempre queda millor que si ho feu des del pot mateix del sucre.

THERMOMIX
Preescalfem el forn a 180º, (dalt i baix si teniu l'opció)
Posem la papallona al got, hi aboquem la mantega i el sucre i programem 5 minuts, vel. 3. Augmentarà el volum i obtindrem una massa blanquinosa. Tornem a programar l Tmx sense temps a vel. 3 i anem incorporant els ous un a un per la boca de la tapa.
Afegim el suc de taronja, colat, i la pell d'una d'elles. A continuació el iogurt i programem 20 segons a vel. 3
Traiem la papallona, afegim la farina, el llevat i la sal i barregem 15 segons a vel. 6. Acabem de barrejar amb l'espàtula, si fos necessari.

A partir d'aquest punt seguim el mateixos passos que abans.

* Font: blog webosfritos



Seguidors