29 d’octubre de 2013

PASTÍS DE FIGUES, OLI D'OLIVA I ROMANÍ

Aprofitant que encara trobem figues al mercat i que quan vaig veure aquesta recepta em va cridar l'atenció el fet que un pastís portés romaní, ben Mediterrani!, l'he fet de pressa per comprovar si està o no bo. És un pastís ben Mediterrani. Com l'han tastat un colla de companys de feina el veredicte és més fiable, per majoria guanya el si a aquest pastís, l'han trobat molt bo!!
La recepta la vaig veure a El Comidista que segons diu és una versió adaptada del bloc Lemons and Anchovies, que alhora la va adaptar del llibre At home in Provence de Patricia Xells... ja veieu, les receptes van agafant una mica de cadascú, d'aquí, d'allà, però al final el resultat és bo!
Aquesta entrada estava preparada per a publicar-la dilluns de la setmana passada, però vaig tenir un altre accident... i torno a estar lesionada, així que aniré fent el que podré. Us deixo l'enllaç de la recepta dels panellets, animeu-vos a fer-los! jo aquest any, al menys aquesta setmana no els faré pas, espero poder fer-los més endavant.
Panellets d'ametlla i pinyons
Panellets d'avellana
Panellets de coco
BONA CASTANYADA !!
PASTÍS DE FIGUES, OLI D'OLIVA I ROMANÍ
Ingredients
300 g de figues fresques
2 ous grans a temperatura ambient
200 g de farina
3/4 de cullereta de llevat químic (tipus Royal)
130 g de sucre
120 ml d'oli d'oliva
80 ml de llet
1/2 culleradeta d'estracte de vainilla
1/2 culleradeta de romaní ben picat
Pell de llimona ratllada
Elaboració
Preescalfem el forn a 180º
En un bol gran posem els ous i el sucre i ho batem amb batedora elèctrica ( a mà costa una mica més) fins que hagi doblat el volum i tingui un color blanquinós.
Hi afegim la llet, l'oli i la vainilla i batem bé.
A continuació barregem la farina tamisada, el llevat, el romaní picat,  un pessic de sal i la pell de llimona ratllada hi ho afegim a la barreja d'ou i sucre, ho integrem molt bé amb l'ajuda d'una espàtula, amb moviments envoltants (de dalt a baix) per a que no perdi el volum, fins a tenir una barreja homogènia. Deixem reposar uns 10 minuts.
Tallem les figues a quarts, sense pelar-les, tallant una  mica la cua. Afegim 3/4 de figues a la barreja anterior i l'aboquem en un motlle (20 cm) prèviament engreixat i enfarinat.
Coem durant 10 minuts i acabem de repartir les figues per sobre, tornem a coure durant 30 minuts més, el punxem per a comprovar si està cuit.
Un cop cuit el deixem refredar i desmotllem, podem posar una  mica de sucre llustre per sobre.




15 d’octubre de 2013

TRUFES DE XOCOLATA, PLÀTAN I CIVADA

Per a celebrar Santa Teresa, he endolcit una mica el dia als companys de feina amb aquestes trufes de xocolata, plàtan i civada. No les havia fet mai, però ahir em va caure a les mans la recepta! vaig mirar correus i vaig trobar-ne un de tants de  Gastronomia&Cia i allà estava, esperant...! Són molt ràpides de fer, no cal tant temps de repòs de la massa, només una estoneta, una horeta, només que es refredi i poder formar les boletes i arrebossar-les. Són unes trufes lleugeres, no deuen engreixar tant com les tradicionals..., no porten mantega, nata, sucre... bé, excuses per a menjar-ne dos o tres!
Resulten unes trufes diferents, molt bones i sanes, cereals, fruita... i la mica de xoco, que amb mesura, és beneficiosa...
Amb aquestes quantitats, i si les feu petitetes que són més mones i repartidores, en van sortir 45!
Des d'aquí, FELICITATS A TOTES LES TERESES!!
TRUFES DE XOCOLATA, PLÀTAN I CIVADA
Ingredients
200 g de xocolata negra per a fondre (vaig fer servir Nestlé Postres negro intenso)
160 g de puré de plàtan (en el meu cas van ser uns tres plàtans petits, al punt de madurs)
160 g de flocs de civada
Unes gotes d'estracte de vainilla
Per a arrebossar-les
Coco ratllat, cacao en pols, fideus de xocolata...
Elaboració
Trossegem la xocolata i la posem en un bol, la desfem al bany maria o al microones, remenem perquè quedi totalment desfeta. Pelem els platans, traiem els fils laterals, tallem a trossos i triturem amb una picadora o batedora, ha de quedar un puré ben fi. Anem incorporant aquest puré a poc a poc a la xocolata, a poc a poc perquè no perdi massa temperatura i solidifiqui. Afegim la vainilla i els flocs de civada de mica en mica i anem barrejant fins a tenir tots els ingredients ben integrats. Tapem amb film i reservem a la nevera, amb una hora n'hi ha prou, s'ha de refredar per a poder fer les boles.
Amb l'ajuda d'una cullereta de postres anem agafant porcions i fem una bola, l'arrebossem amb el que ens agradi, coco ratllat, fideus de xocolata, cacau en pols...Les anem col·locant en càpsules de paper,  i reservem dins un recipient tancat a la nevera.
Proveu-les!

14 d’octubre de 2013

BROWNIE DE GALETES OREO

Divendres passat vam celebrar l'aniversari de la meva filla gran, la Laura. Vam fer un sopar a base de sushi, pernil, formatges, pa amb tomàquet... i per acabar un tallet d'aquest brawnie amb galetes Oreo, que ja l'havia fet en una altra ocasió però no està publicat. Un sopar excel·lent! el sushi, que van preparar la colla, estava boníssim i el brownie, com tots som xocolaters...,  boníssim també!.
La recepta d'aquest brownie és de Lorraine Pascale.
Com erem colla vaig duplicar aquestes quantitats (10 racions)
BROWNIE  DE GALETES OREO
Ingredients
165 g de mantega
200 g de xocolata negra (la ratllem i piquem ben petita)
3 ous grans
2 rovells d'ou
1 beina de vainilla (o bé una culleradeta d'estracte de vainilla)
165 g de sucre moré (vaig fer mig de blac, mig moré)
2 cullerades de farina (la vaig posar de rebosteria)
1 cullerada de cacau en pols (Valor)
150 g de galetes Oreo
Sucre llustre
Motlle 20cm (quadrat i d'uns 8 cm d'alt)
Elaboració
Preescalfem el forn a 180º
 Folrem el motlle amb paper especial de forn, la base i dos laterals, de manera que sobresurti per a dos laterals oposats, els altres dos els engreixem amb mantega. D'aquesta manera serà molt fàcil desmotllar-lo, un cop fred estirarem pels l'extrems del paper que sobresurt i el traurem molt bé del motlle, només caldrà estirar una mica per a traure'l de la base i emplatar-lo.
En un cassó escalfem la mantega, apaguem el foc i hi afegim la xocolata ratllada o trossejada ben petita, deixem dos minuts i amb l'espàtula remenem fins que tinguem una crema ben fina (també podem desfer la xocolata amb la mantega al bany maria alhora).
Amb batedora elèctrica, batem els ous i els rovells fins que estiguin ben escumosos i blanquinosos, afegim la meitat del sucre i continuem batent, seguidament afegim la resta de sucre i la vainilla (obrim la beina pel mig i rasquem les llavors) i seguim batent molt bé uns minuts. A continuació hi afegim la barreja de xocolata i betem fins a tenir una crema més espesa i ben homogènia. Afegim la farina i el cacau en pols tamisats i amb l'espàtula anem barrejant a poc a poc, amb moviments envoltants per a que no perdi volum la barreja.
Trenquem una tercera part de les galetes i les afegim a la barreja, remenem.
Aboquem la barreja en el motlle i repartim la resta de galetes Oreo, partides per la meitat.
Coem a 180º durant 30 minuts.
Deixem refredar abans de desmotllar.
A l'hora de servir empolsimem amb sucre llustre.

Una bona pila de sushi que va volar!!!

8 d’octubre de 2013

MANDONGUILLES DE LLUÇ I GAMBES / CRUMBLE DE MANGO I PINYA


 
Amb aquesta recepta participem a Memòries d'una cuinera , (gener 2015), dedicat a les mandonguilles!
Quan vaig veure les mandonguilles de lluç i gambes al bloc de la Sandra, "Els fogons de la Bordeta" , vaig tenir decidit el dinar del diumenge!, arriba un moment que ja no saps què fer, per a no repetir massa sovint.  Van agradar moltíssim, estan super bones, i molt gustoses! A la recepta original hi he afegit el calamarç, que també hi va donar força gust i va fer més plat.
Les postres les va fer la Diana, un crumble de pinya i mango que vam acompanyar amb gelat de vainilla, boníssim, no en va sobrar pas gens!
Així doncs avui, entrada doble!
MANDONGUILLES DE LLUÇ I GAMBRES 
 Per les mandonguilles (+ - 30 unitats)
- 2 kg de lluç sense pell ni espines
- 18 gambes vermelles
- 1 llesca de pa de pagès (la molla)
- Una mica de llet
- Un all petit
- Julivert picat
- Sal i pebre blanc
- Farina
Per la salsa
- Els caps i les closques de les gambes
- 1 l d'aigua
- Una ceba grossa
- 4 tomàquets pera madurs
- Un raig de vi blanc
- Una culleradeta de pasta de nyora
- Un polsim de pimentó de la Vera
- Un calamarç tallat a rodanxes
- Oli, sal i pebre
- Pell de llimona ratllada
Per a la picada
- Un grapat d’ametlles i avellanes torrades (pinyons...)
- Una llesca petita de pa fregit
- Un all
- Julivert
- Sal
Elaboració 
Per fer les mandonguilles triturem  el lluç junt amb la molla de pa remullada amb llet, l’all, el julivert, i sal i pebre blanc al gust, fins que es formi una massa ben lligada.
Traiem el cap i les closques de les gambes (les reservem) i les tallem a trossets petits, les afegim a la barreja.
Fem boles de la mida que ens agradi, les enfarinem i les fregim en abundant oli calent (no massa estona, no ens interessa que es facin gaire per dins). Les reservem.
Mentrestant podem anar fent el fumet. En una cassola sofregim mitja ceba i un dels tomàquets tallat irregularment. Quan comenci a enrossir-se hi afegim els caps i les closques de les gambes, aixafant-ho bé perquè deixin anar tota la substància, i ho deixem un parell de minuts. A continuació hi afegim la nyora i el pimentó de la Vera, remenem i cobrim amb l’aigua (opcional posar-hi una fulla de llorer, a mi no m'agrada i no li vaig posar). Deixem bullir uns 20 minuts. Colem, traien bé el suc dels caps de gamba i reservem.
En una cassola baixa ofeguem l’altra mitja ceba ben picada en una mica de l’oli de fregir les mandonguilles. Quan estigui ben tova afegim els altres tomàquets ben picats, a trossets ben petits i ho deixem coure a foc lent fins que estigui ben confitat el sofregit, per acabar-lo afegirem el calamarç tallat a rodanxes, deixarem uns minuts més i a continuació incorporem el vi blanc, deixem que s’evapori una mica i  cobrim amb el fumet ben colat. Courem durant ben bé mitja hora a foc lent fins que hagi reduït la salsa.
Per últim fem la picada en un morter, i l’afegim a la salsa, deixant coure fins que espeseixi una mica, hi afegim les mandonguilles i deixem uns cinc minuts fent xup-xup.
Per acabar ratllem una mica de pell de llimona per sobre. És un toc molt important!! el toc de gràcia!

CRUMBLE DE MANGO I PINYA
Ingredients
Una Pinya
Un mango gran o dos petits
Civada
1 cullerada de farina
Mantega (ben freda)
Sucre moreno
Pelar i tallar a trossets regulars la pinya i el mango, posar-ho en una safata que pugui anar al forn i repartir sucre moreno per sobre.
En un bol posar la civada, la farina i la mantega tallada a dauets, amb les mans anem barrejant fins a tenir una textura com de sorra. Les quantitats depenen de la mida del motlle i comensals, ho va fer una mica a ull, si veiem que en falta n'hafegim una mica més, de tot, fins a tenir la suficient massa per a cobrir la fruita.
Cobrim la fruita amb aquesta massa terrosa i coem durant uns 20 minuts,  ha d'estar torradeta de sobre per a que sigui cruixent.
La podem fer amb la fruita que més ens agradi.


1 d’octubre de 2013

PASTÍS DE MOUSSE DE XOCOLATA


Amb aquest pastís i ram de més a baix vam donar una sorpresa a la tieta Teresa d'Isona, avui 1 d'octubre en fa 80!!! Els porta molt ben posats, ningú els hi fa, però hi són! Va ser una bona sorpresa per a ella, i com podeu imaginar-vos és va emocionar, qui no!!!
El pastís puc dir-vos que és un del millors, espectacular de bo! boníssim és poc, a banda de la presència, tot i que les fotos no li fan prou justícia, queda un super pastís! En vista del resultat d'una mousse sense gelatina, a partir d'ara seran sense, per a mi en les que se n'hi posa queda una textura diferent, més compacta, i no m'acaba de fer el pes.
PASTÍS DE MOUSSE DE XOCOLATA
Ingredients
Per la base
100 g de xocolata negra (vaig posar Postres Nestlé)
100 g de mantega
200 g de galetes (vaig posar Digestive)
Per a la mousse
300 g de xocolata negra (Postres Nestlé, la que agradi)
4 ous grans, separats clara i rovell
300 ml de nata per a muntar
50 g de sucre
Un pessic de sal
 - Motlle de 23 cm ( si és una mica més gran quedarà més baix) 
Elaboració
Comencem preparant la base: desfem la xocolata al bany maria o microones amb la mantega.
piquem les galetes, ja sigui amb un curró o amb picadora, la textura que quedi granulosa. , hi afegim la barreja de xocolata i amassem bé, queda una bastant humida. La repartim per la base del motlle, prèviament folrada amb paper especial de forn, així el podem desmotllar millor. Reservem a la nevera mínim 1 h, perquè s'endureixi .
Per a la mousse fonem la xocolata al bany maria.
Muntem les clares a punt de neu amb el pessic de sal, quan les tenim muntades afegim el sucre i acabem de muntar-les.
Muntem la nata, ha d'estar ben freda, no ha de quedar excesivament forta.
Barregem els rovells batuts amb la xocolata fosa, remenem per a integrar-ho bé, afegim la nata i finalment les clares muntades, a poc a poc, amb moviments envoltants ( de baix a dalt) i amb una espàtula.. Aboquem la barreja en el motlle preparat, donem uns copets perquè la mousse s'assenti bé.
Reservem a la nevera,  millor fer-lo el dia abans, per a que la mousse quedi bé.
En suten per a 8-10 racions
El decorem al nostre gust. Aquestes virutes les fem rascant amb un ganivet una tauleta de xocolata
* recepta de Directo al Paladar

Seguidors