ÍNDEX DE RECEPTES

30 de novembre del 2012

SAMFAINA AMB CIGRONS


Blocs contra la Fam 2012
La Fundació Banc dels Aliments inicia la campanya  Gran Recapte d'Aliments 2012  pels propers 30 de novembre  i 1 de desembre. Per a col·laborar podem fer la nostra aportació a més de 700 supermercats i mercats de tota Catalunya, o bé, en aquest enllaç  podreu trobar el punt de recollida d'aliments que teniu més proper de casa.

BLOCS CONTRA LA FAM   ens convida, als blocs gastronòmics, a que avui, 30 de novembre, publiquem una recepta amb algun d'aquests productes: OLI - LLET - LLEGUMS - CONSERVES DE PEIX , per a donar suport a aquesta gran campanya de recollida d'aliments.
Des de comacasa-res us proposem aquesta samfaina amb cigrons que, acompanyada d'un ou dur pot ben ser un plat únic i complert.
US ANIMO A QUE FEU UNA PETITA APORTACIÓ!
ENTRE TOTS PODEM FER MOLT!
SAMFAINA AMB CIGRONS
Ingredients
Un pebrot vermell
un pebrot verd
una esberginia
un carbassó
1/2 kg de tomàquet (el pelem i traiem les llavors i triturem)
Sal
Pebre
Sucre 
Llavors de sèsam
 Elaboració  
Tallem totes les hortalisses a daus més o menys de la mateixa mida (perquè tinguin la mateixa cocció).
En una paella posem oli i anem coent les hortalisses, primer les que tenen la cocció més llarga, així que comencem pels pebrots, l'esberginia, el carbassó, i el tomàquet, salpebrem i posem la mica de sucre (per a traure l'acidesa del tomàquet). Deixem que acabi de coure's, hi afegim els cigrons, remenem amb compte, i només queda afegir els ous durs.
(no vaig arribar a temps de fer la foto amb l'ou dur... ja se l'havien menjat !)


28 de novembre del 2012

MINI MAGDALENES DE PASTANAGA, COCO I NOUS


La proposta d'aquest mes de  Memòries d'una cuinera està dedicada a les magdalenes.
Encara que molt just de temps, arribem a participar-hi amb aquestes mini magdalenes de pastanaga, coco i nous, que tan bé ens poden anar per esmorzar, berenar, i com són minis, fins i tot per matar el cuquet de la gana que entra de vegades!  
Les acabem de fer fa tot just tres horetes però ja les hem provat... era una temptació massa bona per esperar a demà! boníssimes!
MINI MAGDALENES DE PASTANAGA, COCO I NOUS
Ingredients
500 g de pastanaga
75 g de nous
2 ous
50 g de coco ratllat
1 cllta. de llevat en pols
250 g de farina de rebosteria
225 g de sucre
Pessic de sal
1 cdta. de canyella en pols
1/2 cdta. de vainilla en pols o sucre avainillat
2dl d'oli de girasol
Per al glacejat
120 g de formatge tipus Philadelphia
225 g de sucre llustre
30 g de mantega
Suc de 1/2 llimona
Elaboració
Rentem bé les pastanagues les pelem o rasquem  i les tallem a trossos petits. Les posem en una olla amb aigua i coem fins que estiguin toves. Les escorrem molt bé i les triturem, hem d'aconseguir un puré sec, espés, per tant primer les escorrem bé. Les reservem
Preescalfem el forn a 180º
Tamissem la farina i la barregem amb el sucre, la sal, el llevat, la canyella i la vainilla, barregem bé.
En un bol batem els ous hi afegim l'oli, les nous , que haurem picat un amica, i el coco. Amb l'espàtula barregem bé perquè quedin tots els ingredients ben integrats. Hi afegim el puré de pastanaga i remenem fins teniu una massa homogènia.
Repartim la massa en els motlles de magdalena i enfornem. Coem a 180º durant uns 30 minuts. Per a comprovar si estan cuites, les punxem amb una brotxeta, ha de sortir seca.
Deixem refredar i desmotllem.
Fem la glassa:
Barregem el formatge amb el sucre llustre, 30 g de mantega i el suc de mitja llimona, hem d'aconseguir una barreja fina. Repartim per sobre les magdalenes deixant que caigui una mica pel lateral.
Jo no l'he fet, le substituit per una mica de xocolata, que he desfet al microones.
* recepta de la revista especial Nadal de Lectures de l'any passat

26 de novembre del 2012

PASTÍS DE POMA

Aquest cap de setmana no hem tingut massa temps per estar a la cuina, ens ha tocat treballar una mica, tot i això, vam fer aquest pastís de poma que és molt ràpid de fer, fàcil i molt bo. El vam acompanyar amb un bon cafè i no durar gaire... !
És ideal fer-lo amb un motlle de 28-30 cm, perquè quedi planet i la poma no s'amagui amb la massa. Com el motlle que tenia és de 22 cm, veieu que la poma ha quedat parcialment tapada, si és més gran, queda tota la poma a la vista. De tota manera si us queda com aquest, teniu un pastís amb sorpresa!!, trobes la poma al mig i està super bona.
PASTÍS DE POMA
Ingredients
150 g de mantega (a temperatura ambient)
200 g de farina
5 o 6 pomes reineta (o les que tingueu)
3 ous
150 g de sucre
2 cullerades de brandy (opcional)
1 sobre de llevat
Polsim de sal
Motlle de 28-30cm (jo el tenia de 22 per això la poma gairebé no es veu)
Elaboració
Preescalfem el forn a 200º
Preparem el motlle, l'encamisem amb mantega i farina, en traiem l'excés.
Tallem les pomes a quarts, pelem traiem el cor i en fem làmines sense acabar-les de tallar (perquè no es facin negres les fregeum amb llimona, si ho fem amb un ganivet de ceràmica no s'oxiden i no caldrà fer-ho)
Posem la papallona en el got, hi posem els ous i el sucre i batem durant 3 minuts, temperatura 37º, vel. 3
Acabat el temps tornem a programar el mateix però sense temperatura.
Incorporem la mantega i el brandy i barregem 20 segons a vel. 2
Afegim la farina, el llevat i el polsim de sal i barregem 10 segons, vel. 2 1/2
Traiem la papallona i acabem d'incorporar-ho tot amb una espàtula.
Aboquem la barreja en el motlle que hem preparat, anem col·locant els quats de poma , tirem per sobre una mica de sucre.
Coem a 180º, dalt i baix, uns 30 minuts
El punxem per a comprovar que estigui cuit.
*del llibre de la Tmx

18 de novembre del 2012

MOUSSE DE XOCOLATA AMB CREMA DE MENTA

Les postres d'avui són de les que m'agraden molt! tant la crema com la xocolata són de les meves preferides! Fullejant  revistes de Descobrir Cuina, i concretament a la número 1, dedicada a la xocolata, vaig veure aquesta recepta, que, encara que porta una mica de feina, doncs en fem dos en una, vaig tenir clar que la faria per a les postres d'avui! Ens ha agradat molt, molt a tots! La combinació de la crema de menta i la sedositat de la mousse de xocolata, ha resultat un maridatge perfecte! i ha fet que cada cullerada fos una delícia!
MOUSSE DE XOCOLATA AMB CREMA DE MENTA 
Ingredients (per a 4 persones)
Per a la crema
1/2 l de llet
4 branques de menta fresca (un bon grapat)
4 ous
75 g de sucre
1/2 cullerada sopera de maizena (uns 20 g)
Pell de taronja (sense la part blanca)
Una branca de canyella
Per a la mousse
100 g de xocolata de cobertura negra
1 dl de nata per muntar (35% MG)
3 clares dels ous de la crema
Elaboració
Fem primer la crema de menta: Separem els rovells (reserveu tres clares per a la mousse). Posem la llet al foc amb la menta i les aromes; quan arrenqui el bull la deixem refredar. En un bol batem els rovells amb el sucre, desfem la maizena amb una mica de llet freda i l'afegim al la barreja dels rovell i sucre, remenem bé perquè s'integri. Traiem la menta i les aromes de la llet i l'afegim a la barreja anterior, remenant amb el batedor de mà. Colem aquesta barreja en un casso i posem a foc baix coure-la, no parem de remenar. Quan comença a espessir traiem el cassó del foc, aboquem la crema en un bol i deixem refredar, tapada amb film pèl a pèl. Reservem a la nevera.
A continuació fem la mousse: posem a fondre la xocolata tallada a trossos al microones o al bany maria (la nova xocolata de Nestlé postres negra, es fon molt bé al microones). Muntem la nata, ha d'estar ben freda, sense que quedi gaire forta. Muntem les clares (el batedor ha d'estar ben net, sinó no us muntaran), tampoc cal que siguin a punt de neu. Afegim la xocolata desfeta a la nata i amb una espàtula barregem bé, amb moviments envoltants, de dalt a baix, a continuació anem afegint les clares muntades, poc a poc anem integrant-les, també amb moviments envoltants, vigilant que no ens perdi volum. Quan tenim la mousse ben homogénia la reservem a la nevera.
A l'hora de servir muntem les copes, primer posem una base de crema, damunt una bona cullerada de mousse i decorem amb unes fulles de menta. Podem empolsinar una mica amb xocolata en pols.
Nomès us quedarà servir-les i gaudir de cada cullerada!!


14 de novembre del 2012

BOLETS AMB VINAGRE


Aquests bolets que avui us ensenyo, i que aprofito amb aquesta recepta per a participar en la Recepta del 15, proposta que ens fan dels blocs Els fogons de la Bordeta aquí  i Xocolata desfeta aquí , els feia la meva mare. Ho feia amb els petits, els botonets de rovelló i també amb alguna mocosa petita! són m,olt bons per a un aperitiu de luxe! Així que n'he preparat uns quants per a tenir-los a punt pel Nadal! Aprofiteu que encara en podeu trobar i proveu-los!
També aprofitem aquesta entrada per recordar a tothom la gran necessitat i falta que tenen d'aliments al Banc d'Aliments!! El dia 30 és dia assenyalat per a aquest fi, però hem de ser-ne concients tot l'any!!!
BANC DELS ALIMENTS
Podem col·laborar i acudir a mb una gran bossa als  molts punts de recollida que hi ha per tot Catalunya!!! Des d'aquest humil bloc ens adherim a aquesta iniciativa bloguera i el dia 30 hi participarem amb molt de gust!!
 BOLETS AMB VINAGRE
Ingredients
1 kg de botonets de rovelló (si són grans feu-los a trossos)
Un grapat de sal
Mig got de vinagre blanc
Pebre negra molta
Oli d'oliva verge
Un pot amb tapa de rosca o que tanqui bé (el bullirem per a esterilitzar-lo bé)
Elaboració
Rentem els bolets, si els poseu en aigua tèbia (no calenta, eh!, i només en aquest cas, perquè després els bullim), la mica de terra que portin sortirà amb més facilitat. És molt desagradable quan els menges notar-la...
En una olla posem aigua i el grapat de sal, quan bulli hi afegim els bolets, i quan torni a arrencar el bull els traiem i escorrem bé, reservem una mica d'aigua de bullir-los.
Deixem que s'arrefredin el bolets i l'aigua.
Quan ja estan freds els anem col·locant al pot que hem preparat, hi afegim aigua de bullir els bolets, fins la meitat més o menys del pot, afegim la pebre negra molta (millor molta al moment), a continuació posem el vinagre, no ha d'arribar fins dalt de tot, deixem un espai perquè finalment farem una capa amb l'oli d'oliva, deixant un espai buit d'1/2 cm fins a la tapa.
Reservem en un lloc fosc i fresc.
Al cap d'un mes ja els podrem consumir! I, si no s'acaben abans...els podeu guardar molt bé fins l'any vinent... Quan més temps passa més gust a vinagre tindran.
Per a consumir-los només caldrà traure'ls del pos, passar-los una mica per aigua i amanir-los amb un raig d'oli d'oliva verge i una mica de pebre negra molta.


11 de novembre del 2012

CANYA DE NATA AMB MELMELADA DE PRUNA

Sempre tinc massa de pasta de full a la nevera a punt perquè en un moment donat tant en fas un plat salat com unes postres delicioses, i aquest ha estat el cas d'avui, unes canyes farcides amb nata i melmelada de pruna fàcils i sencilles!. La melmelada és casolana, una de les que vaig fer a l'estiu amb una caixa de prunes clàudies que ens van regalar a Siall, la Trini, que com sempre, quan anem a veure'ls alguna cosa ens cau, són la generositat en persona!!
Si heu fet les canyes i us sobra massa o en teniu a punt de caducar  a la nevera, feu-ne ulleretes o palmeres, queden molt bé i estan de vici, aquí trobareu com fer-les ulleretes. La recepta de la melmelada de pruna la trobareu AQUÍ, és amb una latra classe de pruna, però la mateixa recepta.
Unes canyes que han fet unes postres boníssimes!
CANYA DE NATA AMB MELMELADA DE PRUNA
Ingredients
(per a quatre canyes o cinc, depenent de la mida que les fem)
1 planxa de massa de pasta de full (per mi la de Lidl la millor)
1 ou
400 ml de nata per muntar (35% MG)
Melmelada de pruna
Sucre llustre
Elaboració
Preescalfem el forn a 200º
Tallarem la planxa de massa de pasta de full en 8 rectangles iguals, quatre els punxem amb una forquilla i pintem amb l'ou batut, seran la base de les canyes, damunt de cada base hi col·loquem un dels altres rectangles, seran les tapes de les canyes, i pintem també per sobre amb l'ou batut.
Coem uns 20 minuts, depenent del forn. Si teniu dalt i baix millor (i si podeu amb aire)
Veureu que la massa és va inflant, fent les fulles o diferents capes i agafant un color daurat. Quan ja les tenim cuites, les traiem del forn i deixem refredar damunt d'una reixeta.
Muntem la nata, com tingueu costum de fer-ho, jo ho he fet amb la Tmx, posant la papallona, vel. 3 i 1/2, el temps dependrà de la quantitat, vaig mirant i vigilant perquè si et passes en lloc de nata tindrem mantega.
Posem la nata en una mànega pastissera i reservem a la nevera.
Quan les canyes són fredes, les tallem pel mig, omplim amb la nata i per sobre posem la melmelada de pruna, en el meu cas, tapem i empolvorem una mica amb sucre llustre.

 - Aquestes canyes les podem farcir amb qualsevol altra melmelada, posar-hi fruites del bosc, en lloc de nata una trufa de xocolata... Ja veureu com triomfareu!!!




4 de novembre del 2012

FLAM DE PLÀTAN



Amb aquest flam de plàtan hem fet bufar els 32 a l'Eloi!! És un fan del flams, siguin del que siguin, així que ha estat un pastís d'aniversari diferent i ben al seu gust. No les tenia totes del resultat d'aquest flam, les novetats de vegades fallen, però l'hem trobat requetebó! amb molt gust de plàtan, gens empalagós, amb una textura una mica més consistent que la del flam, i per acabar d'arrodonir-ho, n'hi ha que l'han regat amb xocolata, d'altres amb una mica de nata i d'altres amb xocolata i nata... Un flam que podem fer amb tot tipus de fruita, si no són tant carnoses com el plàtan, per tant porten més aigua, caldrà posar-hi menys llet per a compensar la quantitat de líquid.
La recepta la vaig veure en una revista, a la pelu, que és quan les miro i vaig directa a les receptes..., amb el toc que li hem donat de les espècies.
FLAM DE PLÀTAN
Ingredients
750 g de llet (la vaig posar semidesnatada)
200 g de sucre
6 ous (mitjants)
3 plàtans (si són grans dos)
un canonet de canyella
Anís estrellat
Vainilla en pols
1 llimona
Sucre i unes gotes d'aigua per al caramel
Elaboració
Primer farem el caramel posant el sucre i una cullerada d'aigua en una paella,a foc baix deixem que es fongui el sucre i quan s'hagi desfet i tingui un color marró daurat, vigileu que es crema de seguida i seria molt amarg, l'aboquem a la flamera o flameres, donem unes voltes perquè també ens quedi caramel pel voltant. Reservem
En un cassó posem la llet, el sucre, la canyella, l'anís estrellat, la vainilla en pols i si voleu pell de llimona (sense part blanca). Fem que arrenqui el bull, apaguem el foc i deixem infusionar i que refredi una mica.
Pelem i traiem els fils als plàtans, els tallem a rodanxes i els posem en un bol amb el suc de la llimona.
En un bol posem els ous i el plàtan i triturem molt bé, en ha de quedar molt fi.
Traiem la canyella, la pell de llimona i l'anís estrellat de la llet, posem un colador a sobre (que no sigui d'aquells tant fins) i hi aboquem la barreja d'ous i plàtan, ens ajudem amb una cullera per a que passi bé. Remenem  bé la barreja i l'aboquem a la flamera o flameres que tenim preparades.
Coem al bany maria a 180º. Si és un flam gran haurà de coure durant una hora aproximadament, si són individuals amb 40 minuts en tindrem prou. De tota manera ho comprovem presionant una mica a sobre amb els dits notarem si ja el tenim quallat.
Va molt bé deixar-los al forn un cop l'hem apagat, així si els faltés una mica acben de quallar. 
Deixem refredar i reservem a la nevera fins al moment de servir.
Millor fer-los el dia abans de menjar.los

Bany maria: Posem aigua en una safata, dins col·loquem el motlle o flameres,  l'aigua ha de tenir uns dos dit d'alçada, gairebé fins la meitat del motlle.Si veieu que n'hi falta n'afegim. No ha de bullir. 

Seguidors