28 de novembre de 2011

SOPA DE CABELL D'ÀNGEL I PILOTETES

Entre que estic constipada i que avui ha fet més fred, aquesta tarda m'ha vingut de gust fer un brou per tenir un plat calent per demà dinar. Tamb´he vist en alguns blocs la convocatòria que ens fan des del bloc Memòries d'una cuinera AQUÍ , cada mes proposa un tema, i aquest mes està dedicat a les sopes, així que participo en aquesta iniciativa amb aquesta sopa tradicional, però que com deia la meva mares, ressucita els morts! quina expressió...però es veritat que quan fa fred o no estàs prou fi, un plat de sopa cau sempre bé!. I ja sabeu la dita, que també ens recorden a Memòries d'una cuinera, "qui menja sopes se les pensa totes!"
Aquesta que us poso és molt bàsica i sencilla, si el voleu un brou més fort, més conssitent, posseu més de tot, més pollastre, porc, carn... Avui era un brou fluixet, amb poca cosa, però molt bo!
SOPA DE CABELL D'ÀNGEL I PILOTETES
Ingredients
- dos carcasses de pollastre
- un os de vedella (del genoll, el fa més blanc)
- un os de porc (d'espinada)
- Verdures: api, porro, pastanaga, nap, patata i un trosset de carbassa
- 300 g de carn picada
- un ou
- una llesca de pa, la molla
- un raig de llet
Preparació
Rentem molt bé el pollastre, els ossos i les verdures.
En una olla possem aigua i un grapat de sal, posem les carns, en fred, i deixem que bulñli una mitja hora. Anem traient l'escuma que fa i les impureses que deixa anar la carn.
Hi afegim les verdures, tapem i deixem bullir una hora més (jo li he deixat 1h i 1/2). Si veiem que falta aigua en podem afegir, però llavors que estigui calenta.
Un cop tenim el brou fet, el colem amb un colador ben fi.
Preparem les pilotetes
En un bol posem la carn picada (si voleu la meitat de vedella i l'altra de porc), salpebrem. Si us agrada el gust d'all i julivert, posseu-li ben picadet, una mica, eh?. Jo no li'n posso. Afegim l'ou i la molla de pa mullada amb la llet, i barregem molt bé fins que tots els ingredients estiguin ben lligats.
Anem fent les pilotetes, les enfarinem i les fem bullir amb el brou que tenim colat, com que són petites estan cuites aviat. Un cop les tenim cuites, afegim els fideus de cabell d'àngel i en dos minuts tenim la sopa preparada, a punt per a servir!

27 de novembre de 2011

MOUSSE D'AVELLANES I DOLÇ DE LLET

La semana passada va ser molt profitosa culinariament parlant. Vam tenir sessió doble de classes, dijous amb el Pep Nogué i divendres amb la Mireia Carbó, tot un luxe i plaer poder escoltar i veure amb quin bon gust i bona mà ens preparen uns plats de luxe! i com no, les explicacions, trucs, anècdotes...ens fan estar amb l'orella ben posada per no perdre el fil. Ens transmeten lo molt que saben, les ganes que hi posen i la il·lusió per la cuina! I com del que es tracta és posar-ho a la practica, aquest cap de setmana he començat per fer la mousse d'avellanes i dolç de llet que ens va fer la Mireia. Fàcils i ràpides de fer. Unes postres molt gustoses i que, encara que sembli que ha de ser una mousse molt dolça, pel dolç de llet que porten, no ho són pas. I com diu la Mireia, no ompliu el got o la copa! que es quedin amb ganes de menjar-ne més!
Ens han agradat molt, molt!
MOUSSE D'AVELLANES I DOLÇ DE LLET
Ingredients (per a 6-8 persones)
- 150 g d'avellanes torrades (pelades)
- 250 ml de nata líquida per muntar
- 100 g de dolç de llet
- 2 fulls de gelatina neutra
- 100 ml de llet
- dolç de llet pel muntatge del got i decoració
Elaboració
Triturem les avellanes (no ha de quedar una pasta). Reseervem en un bol
Posem la gelatina en aigua freda perquè s'hidrati, uns 5 minuts.
Escalfem la llet , hi desfem la gelatina escorregud
Afegim les avellanes triturades i el dolç de llet, remenem i deixem refredar
Semi muntem la nata i l'afegim a la barreja anterior, primer n'hi posem una mica i amb l'espàtula remenem, així igualem les temperatures. Acabem d'afegir la nata i remenem amb moviements envoltants (de dalt a baix) fins a tenir tots els ingredients integrats.
En gots baixets o copes, posem dos o tres cullerades de mousse, afegim us rajolí de dolç de llet, tornem a posar dos o tres cullerades de mousse.
Fem unes ratllet amb dolç de llet per sobre, i amb un palillo, agulla, forquilla, fem unes ratlles d'esquerra a dreta, i de dreta a esquerra... aniran sortin aquestes fulles. Aixó és el més difícil d'aquestes postres!!!
La Mireia Carbó ens va fer aquest tres plats : uns canelons tradicionals, una coca de gambes i salmó i una mousse d'avellanes i dolç de llet.
Gràcies Mireia!!

25 de novembre de 2011

PREMI A LA VISITA 70.000!!!

SI SOU LA VISITA 70.000 !!!! DIGUE-M'HO!!! ENS FARÀ IL·LUSIÓ !!!

APROFITO PER DIR-VOS BON CAP DE SETMANA !!!

24 de novembre de 2011

GALETES DE COCO

A la classe de fa uns dies amb la Mireia Carbó, a Caprabo,ens va fer quatre tipus de galeta, a quina més bona! hi ha companyes que ja les han portat a la pràctica gairebé totes! jo vaig començar amb les cookies de xocolata, i ahir amb un moment vaig fer una bona fornada d'aquestes delicies de coco! Us ha d'agradar, però, el coco! Són, com us dic, una delicia, amb un bon cafè són "bocata di cardinale" que a casa es deia, sobretot la meva mare, quan una cosa era exquisida, super de bona, deliciosa!
Per cert, avui ens tornem a trobar una colla blocaire a Caprabo, a veure amb què ens sorpren la Mireia! ja us explicarem...
He vist tard la iniciativa del Banc dels Aliments, voldira si més no col·laborar en difondre aquesta iniciativa i fer una crida perquè col·laboreu en fer que aquesta iniciativa sigui un èxit. Demà divendres i dissabte al vostre mercat i gran majoria de supermercats hi trobareu punts de recollida! Entre tots podem!!! Trobareu més informació al bloc Decuina.net AQUI

GALETES DE COCO 
Ingredients 
200 g de coco ratllat
150 g de sucre
50 g de mantega pomada
2 ous
2 rovells
Preparació
En un bol barregem molt bé el sucre amb la mantega pomada, ens ajudem amb una batedor elèctric o manual, fins tenir una crema. 
Hi afegim els ous i els rovells i barregem fins que s'hagin integrat.
Incorporem el coco i barregem amb una espàtula. Tapem amb paper film i reservem a la nevera duanr una hora aproximadament, perque la massa s'endureixi.
Preescalfem el forn a 180º
Quan ja tenim la massa a punt, amb l'ajuda d'una cullera de postres, agafem massa i en fem una boleta, de la mida d'una nou, les anem col·locant a la safata del forn folrada amb silpac o paper especial de forn.
Les aixafem una mica amb una forquilla perquè tinguin l'acabat ondulat i enfornem durant una 10-15 minuts, fins que veieu que estan una mica dauradetes

20 de novembre de 2011

TARTA DE SANTIAGO

 
Amb l'ametlla que em va sobrar de fer els panellets vaig fer aquesta tarta de Santiago que tot i que ens agrada molt feia temps que ni la menjava ni la feia. Ens ha vingut molt de gust i ha donat el toc dolcet per acabar el dinar d'aquesdt diumenge. L'hem acompanyat amb una mica de gelat de mango, papaia i maduixa, que també he fet amb restes que em quedaven congelades d'aquestes fruites i ho hem arrodonit amb un bon cafè!
De receptes d'aquesta tarta n'hi ha un munt, aquesta és la que hi ha al llibre de la TM, i com que encara no l'havia provat em vaig decidir a fer-la. Queda molt bona, és fàcil i ràpida de fer. No hi ha excusa per a no menjar-ne!!
TARTA DE SANTIAGO
Ingredients
250 g d¡ametlla crua
200 g de sucre
Pell de llimona (sense blanc)
4 ous
Sucre llustre per a decorar
Preparació
Preescalfem el forn a 180º
Posem en el got les ametlles i triturem programant 10 segons, velocitat 6. Reservem en un bol
Sense rentar el got posem el sucre i programem 10 segons, velocitat progresiva 5-10
Afegim la pell de llimona i fem 10 segons, velocitat progresiva 5-10
Incorporem el ous i barregem 10 segons a velocitat 4
Per últim afegim l'ametlla molta i barregem 5 segons, velocitat 3.Amb l'espàtula acabem d'integrar-ho tot.
Engreixem el motlle (20-22 cm), hi aboquem la barreja i enfornem durant 20-25 minuts.
Un cop fred, el desmotllem, col·loquem la creu de Santiago al mig i empolvorem amb sucre llustre, retirem amb compte la creu.
* de manera tradicional tembé és ben fàcil, l'ametlla pot ser la que ja trobem molta, el sucre no es res més que sucre llustrte, per tant el trobem fàcilment. Triturem tots els ingredients i tenim la massa feta!. Altra cosa és si voleu donar-li més volum, llavors heu de separar els rovells de les clares. Barrejar tots els ingredients amb el pimer o altre batedor elèctric, muntar les clares a punt de neu i integrar-les a la barreja anterior, amb espàtula, amb moviments envoltants.
És una tarta molt sencilla i fàcil de fer, però d'un resultat és excel·lent!

15 de novembre de 2011

PA INTEGRAL AMB FRUITS SECS

La Recepta del 15 d'aquest mes està dedicada al pa!, aliment de 1a necessitat! que seria de nosaltres sense un bon mos de pa! Doncs amb aquest, acabat de fer, participo, com fa ja uns quants mesos, amb la iniciativa que ens fan cada 15 de mes els blocs Els fogons de la Bordeta  AQUÍ i  Xocolata desfeta AQUÍ. M'ha vingut molt de gust fer-lo, ja feia dies que no havia fet pa, i creieu-me que val la pena fer-lo a casa !.Espero que us agradi i que us aimeu i en feu, aquest, és fàcil i no necessita massa temps d'espera, ah! i no us perdeu l'oloreta que us anirà deixant mentre es cou!!      
PA INTEGRAL AMB FRUITS SECS
Ingredients
140 g d'aigua
140g de llet
30 g de llevat fresc premsat de forner
25g de mel
20 g d'oli d'oliva
40 g de nous
20 g de llavors de sèsam
26 g de pipes de girasol
400 g de farina integral
2 culleradetes de sal
Una mica de llet per a pintar el pa
Nous, pipes, per a decorar
Preparació
En el got de la TM posem l'aigua i la llet. Programem 2 mimuts, vel. 1, per atemperar els líquids. Afegim el llevat i barregem 3 segons, vel. 1.
Incorporem la mel i l'oli i barregem 3 segons, vel. 1. Afegim les nous i programem 3 segons, vel. 7.
Per últim afegim la resta d'ingredients, barregem 20 segons a vel. 6 i seguidament programem 3 minuts, vel. espiga. Deixem reposar la massa dins del got de la TM, ha de doblar el seu volum, aprox. 1 hora.
Preparem el motlle, d'uns 31x11 cm arpoximadament, l'engreixem amb oli, poc, suficient com perquè quedi tot sucat. Un cop la massa ja ha fet el primer llevat, aboquem la massa al motlle, pintem amb llet i repartim les pipes, nous... Tapem amb un drap humit i deixem reposar 1 h aprox., ha de doblar el seu volum.
Mentre tant preescalfem el forn a 200 g. Un cop ja ha doblat el volum l'enfornem a 180º, durant 45-60 minuts. Deixem refredar una mica, i desmotllem. Deixem refredar damunt una reixeta.
El podeu fer de manera tradicional, fent la massa a mà, és un pa que no necessita gaire amassat, per tant fàcil de fer-lo sense màquina. Els temps de repós són els mateixos.

13 de novembre de 2011

PA DE CALATRAVA ( PUDING D'ENCENALLS)

El pa de Calatrava ve a ser com un  puding típic de la cuina murciana. L'acostumen a fer amb pa de motlle o melindros secs. El nom li ve donat per la forma, allargada, perque originariament era amb pa i perquè és cou al forn.
No tenia pensat quines postres fer pel diumenge i quan vaig comprar el pa, veig que tenien una panereta plena d'encenalls, ben torradets, trossets de croisans, coques...una manera d'aprofitar els que sobra i que per si  sols ja són boníssims. Doncs bé, en vaig comprar uns quans pensant en menjar-los amb un cafè, però no se perquè vaig pensar en el pa de Calatrava, no em digueu per què! i ... pensat i fet, vaig mirar receptes, totes diferents... quina agafar, quina és la més bona... La recepta que us poso és una mica d'aquí una mica d'allà, tampoc té cap secret, la base com el flam, afegir en aquest cas els encenalls i coure'l al forn, al bany maria!, El resultat, excel·lent!!!
PA DE CALATRAVA  o  PUDING D'ENCESALLS
Ingredients
1 l de llet sencera(jo la poso semidesnatada)
5 ous
125 g de sucre
150 g d'ensenalls
Branca de canyella
Pell de llimona
50 g d'ametlla picada
50 g de pinyons
100 g de sucre
Culleradeta d'aigua
Preparació
Primer farem el caramel, posem en un cassó o paella els 100 g de sucre i la culleradeta d'aigua, deixem que el sucre es fingui i agafi un color marró fosc, vigileu que no es cremi. el repartim bé per la base del motlle i una mica les parets. Torrem els pinyons i l'ametlla picada i repartim per la base, en reservem una mica .
En un cassó posem la llet, el sucre, la canyella i la pell de llimona, sense part blanca, fem arrencar el bull, traiem del foc i deixem refredar una mica, així també agafarà el gustet de la canyella i de la llimona. En un bol batem els ous, com per a fer truita, afegim la llet i remenem bé, hi aboquem el encenalls, que els haurem tallat a trossets més petits, remenem bé perquè s'estobin una mica. Aboquem aquesta barreja al motlle. Acabem de repartir per sobre els pinyons i l'ametlla que havíem reservat.
En una safata una mica fonda hi col·loquem el motlle, posem aigua fins la meitat del motlle, enfornem durant uns 45-60 minuts, a 180º, per saber si és cuit, el punxem o toquem una mica per sobre per veure si està ben quallat.
Bon profit !

9 de novembre de 2011

TRUFES DE XOCOLATA


 Sempre m'agrada el dia del meu aniversari endolcir una mica el dia amb els companys de feina. Com que feia temps que no els portava trufes, em vaig decidir a fer-les. La recepta és ben original,  si més no xocant, dic original perquè, veureu, porten magdalena! si, si, però després ni ho notareu , eh!,  fa que siguin unes trufes que aguanten molt bé sense congelador, dins una caixa metal·lica i a la nevera sempre les tindreu al punt just per a menjar-les. No cal dir que van volar!!, i les hauré de repetir perquè a casa només les van olorar...
Queden unes trufes suaus, fines i gens empalagoses, i si hi poseu ratlladura de pell de taronja i una mica de licor, just perquè i donin un toc, queden encara més bones.
Aquesta recepta es la que feia la meva mare, que no se pas d'on la va traure, i quan les faig m'agafa morrinya...i alhora bons recods!
Ah!, aquest ram tan preciós me'l van fer arribar els de casa, fill/filles, els companyns/a d'ells, el meu marit, Jesús i la seva mare! Moltes gràcies!, i també us estimo molt!
TRUFES DE XOCOLATA
Ingredients:
- 300 g de xocolata Valor pur (una tauleta)
- una tauleta de xocolata Nestlé amb llet (150g)
- 200 ml de nata líquida (35% MG, no cal muntar-la)
- 2 cullerades de whisky/conyac (opcional
- una cullerada de sucre llustre (si no en tens, del normal)
- 1 magdalena ( mida normal)
- pell ratllada de taronja, fruits secs picats... (o del que ens agradi, i si no voleu)(opcional)
Per fer l’acabat
- fideus de xocolata
- cacau en pols
- sucre llustre
Preparació
- Desfem al bany maria la xocolata tallada a trossets, un cop desfeta i fora del foc hi afegim la resta d'ingredients, jo vaig ratllar-hi pell de taronja, una mica, i una cullerada de whisky, triturem molt bé amb el pimer. Si volem fer-ne de diferents sabors, separem en bols i hi afegim l’ingredient que vulguem, pell de taronja ratllada, algun licor, algun fruit sec (ametlla picada...), cafè..., tapem amb film i deixem refredar a la nevera durant 24 hores. (jo ho preparo a la nit i les faig l’endemà)
- Fem les boletes o la forma que ens agradi i les arrebossem, unes amb fideus de xoco, unes altres amb cacau, i unes altres amb sucre glaç.
                   






6 de novembre de 2011

TIRAMISÚ

Avui hem celebrat els 31 anyets de l'Eloi, fill, i els meus... uns quants més..., bé, perquè no dir-los, 56!, amb aquest tiramisú hem acabat un bon dinar! També ha estat un  dinar especial perquè hem conegut els pares de la Diana, companya de l'Eloi, que estan passant uns dies a Barcelona.
Aquesta recepta fa molts anys que la faig, no hem digueu d'on és, però posa "autèntico tiramisú", no se si és l'autèntica, però si que us puc dir que està super bo!
Com  que erem colla jo he fet aquestes quantitats més mitja més, és a dir, 5 ous, 600 de mascarpone...n'hem menjat 11 i n'ha sobrat una mica...
TIRAMISÚ
Ingredients
- 3 ous
- 150 de sucre
- 400 g de formatge mascarpone
- melindros (millor dels secs)
- cafè
- Amaretto (2-3 cullerades soperes)
- Pessic de sal
- Cacau en pols
Preparació
En un bol no massa alt (millor un taper rectangular) posem el cafè i l'Amaretto.
Separem els rovells de les clares.
En un bol batem els rovells amb el sucre, fins a tenir una crema blanquinosa i fina, hi anem afegint el formatge mascarpone i batem fins que tinguem una crema ben homogènia.
Muntem les clares amb un  pessic de sal, a pun de neu, ben fortes.
Anem afegint poc a poc les clares muntades a la crema de rovells, amb una espàtula i amb moviments envoltants, (de dalt a baix). Ja tindrem la crema de mascarpone preparada
Muntatge
Anem sucant els melindros al cafè, no massa, no volem que es desfacin, i cobrim tota la base del  motlle.
Per sobre cobrim amb una bona capa de crema de mascarpone, tornem a fer una capa de melindros sucats, i per últim una capa amb la crema restant.
Cobrim amb film (pèl a pèl) i reservem a la nevera.
A l'hora de servir cobrim amb cacau en pols, ens ajudem d'un colador perquè quedi ben repartit per tota la superfície.

1 de novembre de 2011

QUICHE DE BOLETS

Per anar fent boca, tot esperant els panellets, les castanyes, els moniatos i la carbassa (dolça) cuita al forn, el menú del sopar va ser: una bona amanida d'escarola i tomaquet, un tallet de truita de patata, un altre de truita d'escarola i aquesta quiche de bolets variats, com veieu, un sopar de plena tardor!, I després la Catanyada!
La recepta d'aquesta quiche ens la va fer, ara fa una dies, el Pep Nogué a l'Espai del Consum-Bonpreu. Aquest any la temporada dels bolets ha estat molt dolenta, cap a Isona, ni un!, Bé, ara ha plogut i els entesos diuen que si no fa fred ni vent durant 10 dies, encara se'n pot fer algun, però la temporada ja està acabada...
Els bolets que hi he posat són: uns xampinyons, unes gírgoles minis (no les havia vist mai i em van cridar l'atenció) i bolets shirataki. La combinació dels tres va resultar molt bona! Una quiche molt gustosa! ens va agradar molt.
QUICHE DE BOLETS
Ingredients
1 paquet de pasta brisa ( jo vaig fer-la amb pasta de full, que era el que tenia, queda també molt bé)
2 cebes tendres
Oli d'oliva
400 g de bolets variats ( si no en teniu de frescos, poseu-los en conserva, al natural, ben escorreguts)
5 ous
400 de nata líquida
200 g de formatge URGELA ratllat (jo vaig posar Emental i per sobre Parmesà ratllat)
Sal/pebre
Preparació
Netegem i tallem els bolets.
Pelem i tallem les cebes a tires fines ( en juliana). Les posem en una cassola o paella amb un raig d'oli i les ofeguem, que quedin ben meloses. Quan tenim la ceba al punt, hi afegim els bolets, i deixem coure uns 5 minuts. Seguidament afegim la nata líquida i deixem coures un 5 minuts més. Salpebrem.
Deixetem els ous amb un  pessic de sal, afegim el formatge i barregem. Aboquem aquesta barreja a la preparació dels boles, fora del foc. Comprovem el punt de sal.
Folrem el motlle amb la pasta brisa, amb una forquilla punxem perquè no pugi, hi aboquem la preparació.
Posem a coure al forn a 160º, uns 30 minuts aproximadament. Fem la prova de l'agulla per comprovar que ja està cuita. (forn preescalfat)
La podem servir tan tèbia com freda, amb una bona amanida.

Seguidors