30 d’agost de 2011

COCA DE FIGUES

Diuen que tot lo bo s'acaba... i per sort també allò no tant bo! Les vacances, el descans, la tranquil·litat, el que no soni el despertador (i si sona que sigui per fer el que et vingui de gust), llegir, caminar, la platja, la piscina...això és vida!!! A poc a poc anem tornant a la rutina, les presses, els horaris, la feina...
I ara toca tornar a activar el bloc! que, encara que no l'hem actualitzat, la cuina no ha parat! El rebost està ben ple i acolorit, amb les melmelades, el préssec en almívar, la conserva i salsa de tomata (de l'hort de la Roser de cal Roc de la Borda i de la Maria de cal Fassi, ), el cabell d'àngel (amb la carbassa de la Mercè de cal Rampeira). Ja us l'ensenyaré, he de posar les etiquetes, que me les vaig deixar...La veritat que tot porta feina i temps, però val la pena, tan quan t'ho menges a l'hivern, com quan fas passar la cortina i veusi el goig que fa!!!
Un dels dies, allà al tard, quan la calor afluixa i el sol va caient, vam anar a caminar amb el meu germà i cunyada fins a Sant Romà d'Abella, a uns 4 km d'Isona, poblet tranquil, amb bona aigua, bona gent i unes bones figueres...! Primer vem pensar que encara no serien prou madures, però ... sorpresa! n'hi havia que ja estaven al punt!!! i tant al punt que en vam collir un bon grapat, per a fer-ne melmelada, i unes quantes que vaig reservar per la coca que ara us ensenyo. Si us agraden les figues proveu aquesta coca, fàcil i boníssima! I si teniu una mica més de temps feu-ne melmelada, queda superior!! Ja us posaré la recepta.
Amb aquesta coca participo al "I concurso de recetas de Cocinando en un rincón del mundo"AQUÍ

COCA DE FIGUES
Ingredients
- 1 làmina de pasta de full 
- Melmelada de figa
- Figues fresques
- Sucre Llustre
Preparació
Col·loquem la pasta de full a la safata del forn, amb el mateix paper que porta o bé hi posem papar vegetal especial pel forn. Tant si la làmina és rodona com rectangular, en traiem tires (si és rectangular) o bé un cercle (si és rodona), d'una amplada aprox. d'un cm, mullem amb aigua el contorn de la base que ens queda i hi col·loquem aquestes tires o cercle que hem fet. D'aquesta manera, quan es cou, tot el voltant pujarà més, queda més bé. Quan ja tenim la base preparada, repartim melmelada a tota ella, menys al voltant de la tira que hem afegit, damunt d'aquesta anem col·locant les rodanxen de figa.
Enfornem durant uns 25 minuts, a 200º. Forn preescalfat.
Deixem refredar en una reixeta.
Decorem amb sucre llustre pel voltant

9 d’agost de 2011

PASTÍS DE FRUITES

La cuina de comacasa-res durant unes setmanetes estarà sota mínims !! No es tancarà, però el ritme no serà pas el mateix! Marxem uns dies a Isona, a descansar, caminar, passejar, llegir, fer vida social de poble, i com no, preparar les melmelades que després tot l’any anem menjant, la de préssec, el préssec en almívar, el cabell d’àngel, conserva de tomates...
Amb aquest pastís de fruita tant acolorit i bo desitgem que passeu molt bon agost! tant els que tingueu vacances com els que ja les heu fet i us toqui treballar!!!, nosaltres ens el vam menjar diumenge, però abans van bufar les espelmes l'Eloi, parella de la meva filla Laura, i la Diana, parella del meu fill Eloi... si, si, no m'he equivocat... fill i gendre Eloi !!!
En retrobem a primers de setembre !!!!
Bon estiu !!!

PASTÍS DE FRUITES
Per a la base-Massa Sablé
300 g de farina de rebosteria
150 g de mantega ben freda, talladeta a daus
1 pessic de sal
70 g de sucre llustre
2 rovells d'ou
1 culleradeta de llevat (tipus Royal)
1 ou per a pintar la massa
Farcit
-  Crema pastissera (AQUÍ TROBAREU LA RECEPTA)
-  Fruites del temps tallades a daus i làmines segons la fruita. Jo vaig posar boletes de meló i síndris, daus de pinya fresca, rodanges fines de kiwi, nabius, groselles i maduixes. Podeu posar les que més us agradin.
Melmelada d'albercoc (préssec)
Una fulla de gelatina
Preparació de la massa sablé
Posem tots els ingredient en el got de la TMX, per aquest ordre. Programem 20 segons, velocitat 6, fem baixar la massa i donem 3 segons a velocitat 6 perquè s'acabi de lligar. És una massa que no cal treballar-la gaire. La posem dins una bossa de plàstic i la reservem durant 15 o 30 minuts a la nevera. Passat aquest temps la posem entre dos fulls de papar vegetal i amb el corró l'estirem, donant la forma rodona, de la mida del motlle. Aquest ha de ser d'uns 28 cm i de poca alçada, va molt bé el típic motlle de la quiche. Folrem el motlle, retirem la massa sobrant, punxem tota la base perquè no pugi en coure-la i la pintem amb ou batut, tota la superfície. La deixem reposar uns 15 minuts a la nevera.
Preescalfem el forn a 180º. Coem la base uns 15 o 20 minuts a 180º. Deixem refredar.
Com que la fruita té aigua, muntem el pastís a l'hora de servir, serà un moment, omplim amb la crema pastissera, i col·loquem les fruites que tenim preparades ben repartides per sobre la crema.
Hidratem la gelatina amb aigua freda, escalfem la melmelada, escorrem la gelatina i la desfem amb la melmelada. Pintem per sobre la fruita, veureu que brillant us queda!!

1 d’agost de 2011

GELAT DE CREMA CATALANA

A casa nostra els gelats ens van bé tan si fa fred com calor, i ara que els fem amb l'ajuda de la Thermomix, no ens fa pas mandra fer un bon gelat en un tres i no res! queden molt bons i molt cremosos.
Aquest el vaig fer per ahir diumenge, és de crema catalana, boníssim!! Hem de preparar la crema com  fem habitualment, la congelem i després triturem, i tenim un gelat exquisit!
GELAT DE CREMA CATALANA
Ingredients (per a la crema)
1/2 l de llet
100 g de sucre
4 rovells d'ou
20 g de maizena
branca de canyella
pell de llimona
Preparació
Reservem un rajolí de llet per a defer la maizena. la resta la posem en un cassó junt amb la pell de llimona i la branca de canyella, fem arrencar el bull, traiem del foc i deixem que perdi temperatura.
En un bol desfem la maizena amb la llet que hem reservat, ho afegim als rovells d'ou i barregem bé. Hi afegim la llet tèbia i remenem perqùe s'integri tot. Colem i coem a foc baix remenant tota l'estona, quan comenci a espessir, retirem del foc. Omplim les glaçoneres i congelem.
Quan tenim la crema congelada, boquem els glaçons al got de la TMX, i triturem durant uns 2 minuts a velocitat progressiva 5-10. el posem en un recipient i el reservem al congelador. El traiem una estona abans de consumir-lo perquè el tinguem ben cremós a l'hora de menjar-lo.
* de manera tradicional, farem igualment la crema, la congelarem, i l'haurem d'anar remenant cada mitja hora al menys 4 vegades, perquè no cristal·litzi i quedi cremós. Si teniu geladora, quan tingueu la crema ben freda, de la nevera, la poseu a la geladora i programeu segons feu habitualment.

Seguidors