30 d’abril de 2010

PA D'ESPELTA


PA D’ESPELTA

Ingredients:
320 ml d’aigua tèbia
300 g de farina de força
200 g de farina d’espelta
1 culleradeta de sal
1 culleradeta de sucre
2 cullerades d’oli d’oliva
1 sobre de llevat sec per a pa

Si el fem amb panificadora:
Posem a la cubeta de la panificadora els ingredients per aquest ordre, programem segons la màquina, en el meu cas, vaig posar el programa de pa integral i d’un pes de 750 g.. També podem afegir-hi qualsevol llavor, fruit sec...

Si no tenim panificadora també podem fer-lo, serà una m ica més laboriós. Posarem la farina sobre la taula, farem un forat al mig, volcà, hi afegirem l’aigua, el llevat (millor si és fresc, 20 g), el sucre, la sal i l’oli. Anirem integrant la farina amb els dits, amassem bé uns 5 minuts, fem una bola, la tapem i deixem que dobli el seu volum, aproximadament dues hores (fora de corrents d’aire). Passat aquest temps, aixafem la massa amb les puntes dels dits, per desgasificar la massa. Donem forma segons el tipus de pa, barra, pa rodó, panets.... anem col•locant a la safata del forn, deixant separació si en fem més d’un, tirem una mica de farina per sobre, tapem de nou i deixem que llevi durant una hora aprox., coem al forn, preescalfat, a 200º , el temps dependrà del tipus de pa, si només en fem un, estarà uns 45 minuts, s’ha de vigilar. La prova per si ja el tenim cuit, és donar-li uns copets a la base del pa amb el puny, si sona a buit vol dir que ja el tenim cuit.

29 d’abril de 2010

BESUC AL FORN

Aquest dissabte passat al mercat hi havia unes bones paneres de peix!, és una de les meves debilitats! fa molt de goig veure aquelles parades plenes de peix!. Hi ha dies que em dic, avui no necessito peix, no en compraré, que en tinc del que vaig congelant... però quan veig aquell peix tant fresc, i segons quin viu, no me’n puc estar i pico! Doncs bé, aquest besuc em va cridar l’atenció, què fresc,! quin color gris tant brillant!... així que com aquell que no vol, ja el tenia al cistell!
El vaig fer ben senzill, al forn, amb poques floritures!, ell per sí mateix ja tenia totes les gràcies!
Va quedar molt requetebó!

BESUC AL FORN

Ingredients:

1 besuc
2 patates
1 ceba
1 tomàquet
1 llimona
Sal
Pebre
Oli

Direm al peixater que ens el prepari per fer al forn, ens el netejarà, escatarà i marcarà els talls.

Pelem les patates, d’un mig cm, la ceba i el tomàquet, i ho col•loquem a la safata del forn, salpebrem, com ho tallem prim, no ho coem una mica, amb el temps que s’ha de coure el peix també se’n faran la resta d’ingredients.

Salpebrem el besuc, a cada tall hi posem mitja rodanxa de llimona, el col•loquem damunt les patates, tirem un raig d’oli d’oliva i coem a 180º. El temps dependrà del pes del besuc, aquest pesava un quilo i ¼ , li vaig tenir uns 50 minuts, no ens agrada el peix que estigui cru, però tampoc sec, i estava bé.

                                       (quina cara més tristota!!)

28 d’abril de 2010

COCA AMB XEFLA

Aquest cap de setmana he fet la coca amb xefla, que ens xifla! ara que ve el bon temps, ve molt de gust, i amb les verdures de temporada, pebrots, alberginies, tomates... queden per xupar-se els dits!
Aquesta coca és típica del Pallars, encara que cada poble té la seva manera de fer-la, és la típica coca de recapte que fan per la plana de Lleida. Per la banda d'Isona i comarca en diem coca amb xefla.
Us animo a que la feu i proveu, segur que repetireu!


COCA AMB XEFLA

Ingredients:

Per a la massa:
- farina
- 1 got d’aigua
- ½ got d’oli
- Pessic de sal
- 1 culleradeta de llevat (royal)

Per a la xefla:

- 2 albergínies
- 1 o 2 pebrots verds
- 1 pebrot vermell
- 2 tomates madures
- Julivert (un bon ram)
- 2 o 3 alls

Opcional: arengada o llonganissa (botifarra crua)

En un bol posem l’aigua i l’oli, hi aboquem mig got de farina (tamisada) i el llevat, amb els dits la desfem bé, que no quedin grumolls, anem afegint farina i quan ja tenim una massa compacta la treballem sobre la taula o marbre, continuant afegint farina fins a tenir una massa fina i elàstica. (la deixem reposar 30 minuts).

En un colador posem albergínia tallada i una mica salada perquè deixi anar l’aigua. A banda tallem la tomata, traient les llavors ( no cal pelar-les) i reservem. En un bol hi tallem els pebrots ( ver i vermell).

Tallem ben petit un bon menat de julivert i els alls.

En un bol gran barregem tots els ingredients, l’albergínia escorreguda amb les mans, i amanim amb l’all i el julivert, sal, pebre i un bon raig d’oli d’oliva. Remenem bé. Sobre la xefla es pot posar l’arengada o la llonganissa.

Estirem la massa, ha de quedar ben fina, la posem a la safata del forn (suquem la base una mica amb oli), repartim la xefla per tota la massa i tirem un raig d’oli pel damunt, i enfornem uns 30 minuts, amb el forn preescalfat. Quan veiem que la massa està cuita, cruixent, ja podem treure-la i la tornem a regar amb un raig d’oli.

Es pot menjat tant tèbia com freda.

Sembla molt complicat, però és fàcil de fer, tot i que si que és una mica entretinguda, però val la pena, proveu-la !


23 d’abril de 2010

SANT JORDI (2)


No només a les fèmines ens agrada que ens regalin roses... els companys (i companyes) de la feina han estat molt contents i dolços amb el regal d’aquesta rosa de xocolata !, que els ha fet comacasa-res!




SANT JORDI 2010 !!




Hola!!! Per fi hem donat el salt i ens hem traslladat! Ja fa temps que ho teníem pendent, i ens ha semblat que avui era un bon dia!


Esperem que ens seguiu! Nosaltres amb la il·lusió de sempre continuarem ensenyant-vos tot allò que anem fent a casa nostra!


Que passeu un molt bon dia de Sant Jordi!


Que no us faltin roses i llibres!!! (a pesar de la crisi... per avui la deixarem!)


Des de Comacasa-res us regalem aquestes roses, comestibles, fetes per a tots vosaltres!



21 d’abril de 2010

RECOMANACIONS PER SANT JORDI













S'acosta Sant Jordi! I per això us volem fer una sèrie de recomanacions de llibres de cuina. Per anar obrint boca, podeu visitar aquest enllaç del bloc Club de cuines, que ha fet un recull de recomanacions de llibres gastronòmics fetes per blocs de cuina en català, entre ells, nosaltres! La nostra recomanació:


“La cocina de Jamie Oliver”, de Jamie Oliver (Editorial RBA)


I aquí en trobareu moltes més:

http://blogs.clubdecuines.cat/clubdecuines.php?itemid=30990

Que els disfruteu molt!

20 d’abril de 2010

PA AMB LLAVORS DE ROSELLA


PA AMB LLAVORS DE ROSELLA


Ingredients

300 ml d’aigua (tèbia)*
540 g de farina (tipus 550)
1 culleradeta de sucre
1 culleradeta de sal
75 g de llavors de roselles
1 culleradeta de mantega
1 polsim de nou moscada
¾ de paquet de llevat sec
1 cullerada de parmesà ratllat

Posem els ingredients a la cubeta de la panificadora seguint l'ordre en que estan posats.
Programem d'acord amb la nostra màquina i el tipus de pa que vulguem fer.

Si no tenim panificadora, podem fer la massa a mà, ens costarà una mica més, però és possible!, damunt el marbre o taula fem un volcà amb la farina, al mig anem posant tots els ingredients i amassem molt bé, durant uns 5 minuts, hem de tenir una massa ** fina i elàstica, fem una bola, la tapem amb un drap i deixem que fermenti durant una hora, ha de doblar el seu volum. Passat aquest temps treballem una mica la massa per tal de desgasificar-la, posem la massa damunt la taula, l’aplanem i anem aixafant amb les puntes dels dits. Li donem la forma de pa , barra, panets..., i deixem reposar una altra vegada, una altra hora, aproximadament.

Forn preescalfat. Coem a 200º, durant uns 45 minuts, depenent de si hem fet el pa més gran o més petit.
Quan el traiem del forn deixem refredar sobre una reixeta.

Per saber si està cuit amb el puny li donem uns copets al cul, si sona a buit, vol dir que ja el tenim a punt.


* Hi ha farines que admeten una mica més d'aigua, si veiem n'hi falta, n'afegim una mica.

**un truc per saber si tenim la pasta al punt és: agafem un pessic de pasta, l'anem estirant suaument amb els dits, fent com una membrana fina, si no es forada, serà senyal que tenim la pasta al punt.

Animeu-vos!

19 d’abril de 2010

PASTÍS DE MOUSSE DE XOCOLATA

Les postres d’aquest diumenge tocaven de xocolata! Ja feia dies que no feia res amb xocolata!!!... i, sobretot jo, ho trobava a faltar!
Com que ja era dissabte nit, el primer que em va venir al cap, ràpid i fàcil de fer, va ser una mousse, però tenia a la nevera una massa brisa de xocolata, que havia comprat feia uns dies per provar-la, així que la vaig coure i omplir amb la mousse de xocolata. Van quedar unes bones postres!
La recepta de la mousse ja l'havia fet alguna altra vegada, em sembla que, en el seu dia, la vaig treure del bloc de Carlos Valencia.

PASTÍS MOUSSE DE XOCOLATA

Ingredients:

- una massa brissa de xocolata

Per a la mousse:

- 3 ous
- 400 ml de nata per muntar
- 65 ml d’aigua
- 65 g de sucre
- 200 g de xocolata de cobertura
- 2 fulles de gelatina

Per a coure la massa seguim les instruccions del fabricant i la deixem refredar.

Preparació de la mousse:

Posem les fulles de gelatina en remull
Muntem les clares a punt de neu
Semimuntem la nata
En un cassó posem l’aigua i el sucre, fem un almívar (coem durant uns 5 minuts)
Fonem la xocolata al bany maria
En un bol grn posem els ous batuts (una mica), hi anem afegint a poc a poc l’almívar, remenem bé. A continuació hi afegim la xocolata fosa i la gelatina ben escorreguda, remenem bé perquè ens quedi una crema fina i homogènia. Seguidament hi aboquem la nata, i amb l’espàtula anem barrejant, quan ja està ben integrada afegim les clares muntades i amb compte, amb moviments de baix cap a dalt, anem barrejant fins que tinguem unabarreja ben homogènia i uniforme.

Omplim el motlle on tenim la massa brissa cuita i freda, i reservem a la nevera fins a l'hora de servir. Al menys ha d'estar-hi 3 hores abans de consumir-la, si la fem el dia abans millor.

A l’hora de presentar-la, guarnim al nostre gust.


14 d’abril de 2010

SALSA D'ANXOVES

Aquesta recepta és del cuiner Jamie Oliver, no se en quin dels seus llibres la té, per acompanyar la pasta, però un dia d’aquest en el programa Cocina, de Canal Cocina, la va fer per estofar-hi unes mongetes tendres. Tenien una pinta....! queden pendents de fer per provar-les, esperarem que sigui la temporada, ara estan caretes... i s’ha de mirar per l’economia familiar! I que també són més bones en el seu temps!

Jo la vaig fer fa uns dies per a uns espaguetis, i la veritat és que està molt bona, entre el gust de l’all i l’anxova va resultar una salsa excel·lent per a la pasta.

SALSA D'ANXOVES

- una llauna d’anxoves (petita)
- un pot de tomàquet triturat (de bona qualitat, si no en tenim de casolà)
- 3 grans d’all
- oli

En una paella posem una mica d’oli, tallem els alls a làmines i les sofregim a foc baixet, vigilant que no es cremin (sinó amarguegen), hi afegim les anxoves i remenem, quan ja s’han desfet (són dos o tres minuts) hi afegim el tomàquet i deixem coure. Com l’anxova ja és salada, no afegim sal. Si us agrada el picant, podeu posar un bitxo petit picat (guindilla).
(aquest cuiner en posa a tot arreu, n’és un amant!)

13 d’abril de 2010

PANADONS


PANADONS
Ingredients (massa)
- 1 ou
- una tasseta d'oli (tassa de cafè)
- 1 i 1/2 tassa de llet (tassa de cafè)
- pessic de sal
- culleradeta de llevat (Royal)
- farina ( la que admeti)
Farcit
- espinacs (aprox. un quilo i mig)
- panses (150 g)
- alls (4 o 5)
- julivert (un bon ramet)
Preparació
Primer que res, preparem els espinacs. En una paella gran hi posem els espinacs nets i tallats, donem unes voltes, reduirant molt de volum, i reservem en un escorredor. No s'han de fregir estona, amb dos o tres minuts n'hi ha prou. Com que tenem molt volum ho anem fent en dos o tres vegades. Quan ja els tenim tots cuits, el escorrem ben escorreguts amb les mans, per treure'n tot el suc. quan ja els tenim ben escorreguts els posem en una paella amb una mica d'oli amb els alls tallats ben petits i el julivert picat, donem unes remenades, hi afegim les panses i reservem.
Fem la massa. En un bol barregem tots els ingredients, l'ou, l'oli, la llet, sal, llevat, anem afegint la farina i remenant amb una espàtula, quan ja ens costa, aboquem la barreja sobre el marbre enfarinat i continuem afegint farina i amassant, fins que tinguem una massa que no s'enganxa i fina.
Agafem porcions de massa, l'estirem amb el curró i farcim amb espinacs. Tanquem en forma d'empanadilla i anem col·locant a la safata del forn (que tindrem preparada amb paper sulforitzat), quan tenim la safata preparada enfornem a 180º (forn preescalfat) durant uns 20 minuts, o fins que ja estiguin rossets. Quan els traiem del forn tirem per sobre un raxet d'oli. Deixem refredar sobre una reixeta.
Els fem de la mida que ens agradin, a mi particularment, m'agraden petits.

9 d’abril de 2010

Galetes de llimona

La recepta d'aquestes galetetes tan bones i digestives és de Cuina per a llaminers, que en saben molt de coses dolces i de fotografia! Les nostres van quedar així de guapes i bones:





Ingredients

• 150 g de mantega a temperatura ambient

• 55 g de sucre de llustre

• 60 ml de suc de llimona (de la varietat Meyer)

• ratlladura de llimona

• 1 cullerada petita d'extracte de vainilla

• 255 g de farina fluixa tamisada

• 20 g de farina de blat de moro (Maizena)



Barregem la mantega i el sucre de llustre amb les barnilles elèctriques i quan ho tinguem ben lligat, hi afegim el suc de llimona, la ratlladura i l’extracte de vainilla. Seguim barrejant (aquí vaig agafar la llengua de gat, m’era més fàcil). Quan ho tinguem ben incorporat, hi afegim la farina i la Maizena tamisades i ho barregem tot bé. Amb les mans si cal, amassem fins que la massa es desenganxi bé de les parets del bol.

Dividim la massa en dos i en fem barres cilíndriques d’uns 5 cm de diàmetre. Les reservem un mínim de 2 hores a la nevera embolicades amb paper film.

Quan anem a fer les galetes, traiem la massa de la nevera. Tallem rodanxes d’1 cm de gruix i les anem col·locant en una safata de forn amb paper de forn, amb una separació d’uns 5 cm entre elles. Ja veureu que no costa gens tallar els cilindres, la massa s’endureix amb el temps de repòs de la nevera, us quedaran unes galetes perfectes de forma!

Coem les galetes al forn preescalfat a 180ºC uns 15 minuts. Aneu-les vigilant, quan comencin a agafar color, és el moment de treure-les, ja estan fetes.

Finalment, un cop fredes, les arrebosseu amb el sucre de llustre i ja estan llestes per menjar, queden boníssimes!

8 d’abril de 2010

RAVIOLIS DE GORGONZOLA I NOUS

Del llibre de cuina del Jamie Oliver, "La cocina de Jamie Oliver", he tret la recepta d’aquesta massa de pasta fresca, ben natural: farina i ous!, i de com anar fent els raviolis. El farcit el vaig fer amb formatge Gorgonzola, que m’agrada molt, i vaig pensar que faria una bona combinació seria amb nous, el toc cruixent d’aquestes va ser un èxit.

Els vaig fer pel dinar de Divendres Sant, i com de segon hi havia bacallà a la llauna, amb quatre o sis raviolis (que ja eren grans) , n’hi va haver prou. Amb les presses no vaig fer la foto del plat amb la salsa... queda pendent per a la propera!
A tots ens van agradar molt! La feinada que tens, perquè no us puc pas dir que els fas en un plis plas..., té la serva recompensa!

RAVIOLIS DE GORGONZOLA I NOUS

Pasta fresca

500 g de farina de força
6 ous

Farcit del ravioli

250 g formatge Gorgonzola
Nous picades

Salsa

300 Crema de llet
150 g Formatge Gorgonzola
Nous picades

Preparació de la pasta fresca i dels raviolis:

En un bol gran posem la farina, fem un espai al centre, volcà, hi posem els ous, amb els dits anem integrant-los amb la farina, quan ja ens costa l’aboquem a la taula i continuem amassant uns cinc minuts, fins que tinguem una massa fina. L’emboliquem amb paper film i deixem reposar a la nevera una hora (si és més temps no passa res).

Un cop ha reposat, dividim la massa en quatre parts, n’ agafem una i la resta la tornem a la nevera.

Si tenim màquina per estirar la pasta, sinó ho fem amb el corró, estirem la pasta per a fer les paques del ravioli, primer la passem al màxim d’oberta, i cada vegada anem tancant l’obertura fins que tinguem el gruix que ens agradi. Si se’ns fa una placa molt llarga, que ens costa de dominar, la podem tallar per la meitat, ens serà més fàcil treballar-la. Quan ja tenim la placa ben prima, amb la taula enfarinada, la tallem pel mig, longitudinalment, en una d’elles anem posant les muntanyetes de la barreja de formatge i nous, que tindrem preparada. Pintem amb aigua tot el voltant i les parts centrals de la pasta i tapem amb l’altra meitat de la placa de pasta, tot pressionant perquè quedin unides. Amb un tallant de pasta o si tenim motlle (jo ho vaig fer amb un tallador per fer patates ondulades... de vedades a la cuina s’han de buscar recursos...), anem fent els raviolis, els empolsinem bé amb farina i anem reservant sobre un paper vegetal (aquest especial de forn)

Cocció

En una olla gran posem aigua a bullir amb salt, un bon grapat, (penseu que a la pasta no n’ hem posat), quan bulli anem tirant els raviolis, millor no posar-ne molts, val més fer-ho en dos cops o dues olles, només cal que bullin uns tres minuts, els escorrem i reservem.

Preparem la salsa

En una paella posem la crema de llet, el formatge Gorgonzola i les nous picades, fem coure uns cinc minuts per reduir una mica la crema de llet.

Presentem:

Sis raviolis per ració (en el meu cas eren grandets...), amb dues cullerades de salsa pel damunt.
Per si algú vol més salsa, a la taula portem la salsera i formatge Parmesà, per qui en vulgui.

(les quantitats de formatge, nous i salsa dependrà del gustos i també de quants som a menjar-ne!)

MONA


MONA

La mona d’aquest any volia que fos diferent a les que ja he fet, i també per allò d’anar provant i experimentant una mica, que, per altra banda, és un risc... perquè et pots quedar, en aquest cas, sense mona!
Per tenyir el pa de pessic vaig utilitzar els colorants de la casa Vanille. És un pac amb tres tubets, blau, groc i vermell. Va molt bé perquè et posa les quantitats, les gotes, que s’han de barrejar amb la massa per tal d'aconseguir el color que volem.
Va quedar una mona força original, tant pel colorit pa de pessic, com per l’alçada ! I molt bona...!

PA DE PESSIC

Ingredients

270 g de farina
270 g de sucre
8 ous
Pell de llimona ratllada
Pessic de sal

Farcit:

Melmelada de préssec

Preparació

Separem els rovells de les clares.
Muntem els rovells amb el sucre, fins que doblin el volum (ens quedarà una crema blanquinosa). Afegim la pell de llimona ratllada.
Muntem les clares amb el pessic de sal i barregem de mica en mica, amb compte (amb l’ espàtula, amb moviments de baix cap a dalt) amb la crema dels rovells.
Engreixar i enfarinar el motlle, enformar uns 30 minuts a 180º (punxem per veure si ja és cuit)

En aquest cas, com havia de fer 4 planxes de pa de pessic, cada una d’elles d’un color diferent, vaig dividir la massa en 4 parts de pes igual, i les vaig tenyir amb colorant alimentari.
Vaig coure-les de dos en dos, a 180º, uns 15 minuts.

Els colors no van quedar ben bé com jo els volia, perquè com la massa ja és grogosa, costa una mica trobar els punt del color, i si et passes...però va quedar força bé.

Si ho proveu, no us espanteu, quan surten del forn les veus totes del mateix color, però per dins, quan es talla el pastís, trobeu la sorpresa.

Muntatge

Deixem refredar i desemmotllem, anem posant: planxa de pa de pessic i cobrim amb melmelada i així a totes. Ens quedarà un pa de pessic alt, que podrem guarnir al nostre gust. En aquest cas vaig fer una cobertura de xocolata (la trobareu als pastís de l’altre dia del 18) i pel voltant porta perles cruixents de xocolata.

Seguidors